Bežično punjenje – je li štetno za bateriju?

Kada svoj telefon punite na tradicionalan način, pomoću USB kabela za punjenje, struja niskog napona prenosi se s punjača na telefon putem žica. Kada punite telefon kompatibilan s bežičnim punjenjem s podlogom za bežično punjenje, tu su i dalje punjač i žica.

Ali žica ide na blok, ne na telefon. Umjesto toga, kada se podloga aktivira prisutnošću kompatibilnog uređaja, magnetska zavojnica unutar podloge počinje emitirati magnetsko polje male snage. To polje stupa u interakciju sa sličnom zavojnicom na stražnjoj strani vašeg telefona koja pretvara magnetsku energiju koju stvara zavojnica punjača natrag u električnu energiju za punjenje telefona.

bežično punjenje
Bežično punjenje - je li štetno za bateriju?

Je li bežično punjenje štetno za bateriju?

Bežično punjenje na tržištu je već godinama. Tehnologija je izumljena 2008., ali se nekoliko godina nije pojavila u komercijalnim proizvodima. Prvi telefon koji podržava bežično punjenje, Nokia 920 Windows Phone, izdan je 2012. Iste godine, Samsung Galaxy S3 podržavao je bežično punjenje (ali vam je trebao adapter). Prvi Galaxy koji je odmah podržavao bežično punjenje bio je Galaxy S6 2015. Apple je dodao bežično punjenje iPhone liniji izdavanjem iPhonea 8 i iPhonea X 2017. godine.

Oštećuje li bežično punjenje bateriju vašeg telefona?

Odakle dolazi zabrinutost oko bežičnog punjenja i zdravlja baterije? Bežično punjenje nije 100% učinkovito, a dio energije korištene za aktiviranje bazne zavojnice i zavojnice telefona gubi se u okolišu kao toplinska energija.

Ako dodirnete stražnju stranu telefona dok ga punite običnim zidnim punjačem, podlogom za bežično punjenje ili brzim punjačem, vjerojatno ćete osjetiti razliku u temperaturi. Punjenje običnim punjačem za telefon od 5 W (ili manjim) jedva će zagrijati vaš telefon i možda će biti teško uočiti razliku ovisno o sobnoj temperaturi.

Punjenje bežičnim punjačem obično će generirati dovoljno topline da ćete primijetiti malo topline kada skinete telefon s punjača. A brzi punjači obično će generirati dovoljno topline da zastanete kada vidite koliko je stražnja strana telefona napeta kada ga podignete.

Baterija se brzo prazni: zašto je to tako?

bežično punjenje
Bežično punjenje - je li štetno za bateriju?

Što se proizvođača telefona tiče, sva tri iskustva su sasvim normalna i unutar očekivanih radnih parametara telefona. U svojoj dokumentaciji o bežičnom punjenju, Apple napominje da vaš telefon može biti topao, ali ako postane prevruć, automatski će ograničiti proces punjenja. Samsung dokumentacija ponavlja istu stvar: ako se vaš Samsung telefon zagrije tijekom punjenja, prestat će se puniti.

U mjeri u kojoj bežično punjenje stvara malu, ali mjerljivu količinu topline osim korištenja “sporog” USB zidnog punjača, možete tvrditi da bežično punjenje tehnički stari vašu bateriju i oštećuje je.

U stvarnom svijetu nema mnogo dokaza za ovu štetu. Toliko je drugih varijabli u igri, kao što je koliko često praznite i punite bateriju, radno okruženje i tako dalje, da je teško izolirati bežično punjenje kao jedini čimbenik zdravlja baterije.

bežično punjenje
Bežično punjenje - je li štetno za bateriju?

Trebate li prestati bežično puniti svoj telefon?

Možda ste pročitali posljednji odjeljak i razmišljate o prebacivanju s bežičnog punjenja na samo sporo punjenje telefona noću žičanim punjačem. Mogli biste to učiniti i teoretski mogli održavati bateriju zdravom za postotak ili dva više nego inače nekoliko mjeseci dulje.

Ali teško da bismo ga preporučili ako uživate u bežičnom punjenju. Ideja da bateriju telefona možete zauvijek održati u savršenom stanju je mit.

Baterija u vašem telefonu je potrošna, baš kao i gume na vašem automobilu. Ne biste ostavili auto u garaži kako biste izbjegli zamjenu guma, niti biste trebali pohraniti telefon kako biste izbjegli zamjenu baterije. Trebali biste prestati brinuti o bateriji svog telefona i jednostavno uživati ​​u njemu.

Stvarnost je takva da ćete vjerojatno zamijeniti svoj telefon prije nego što se baterija značajno isprazni.

Post Je li bežično punjenje loše za bateriju? se pojavio prvo na eKako.

ekako.info

Preporuka:

Meta pravi AI nalepnice za Messenger

5 stvari koje virtuelna privatna mreža može sakriti i 5 stvari koje ne može

5 stvari koje virtuelna privatna mreža može sakriti i 5 stvari koje ne može

6 najboljih softvera za kloniranje diska na Windows 10

Izreke i citati o sreći

Xiaomi Redmi Note 12 Pro: Recenzija – Vrlo dobar telefon iz srednjeg cjenovnog ranga

Strategija Kako zaraditi novac u online kazinima

Obsidian vs. Pojam: Koja je aplikacija za bilježenje bolja?

Auto zvučnici – Sve što trebate znati o njima

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Supported by TNT Grupacijaspot_img

ne propusti