back to top

iPhone ili Samsung? Koji su pametni telefoni bolji?

iPhone ili Samsung – Da li je izbor baš tako jednostavan?

iPhone ili Samsung ? većina korisnika već ima jasne favorite. S jedne strane, imate obožavatelje iPhonea koji su godinama vjerni korisnici Apple proizvoda. S druge strane, imate obožavatelje Samsunga koji jednostavno ne mogu da se zadovolje vrhunskim inovacijama južnokorejskog tehnološkog giganta.

Ali za prosečnog kupca, odluka o tome koji je telefon bolji, iPhone ili Samsung, ne bi trebalo da bude samo stvar ličnog ukusa. Potrebna je detaljnija analiza, kako bi se ocijenilo koji je brend zaista bolji, s tim da na kraju krajeva sve ostaje na subjektivnom ukusu i mišljenju korisnika.

U nastavku članka pokušat ćemo na najbolji mogući način razjasniti sve pluse i minuse oba brenda.

galaxy s23 ultra
Galaxy S23 Ultra

Odnos uloženog i primljenog

Vjerovatno najuočljivija razlika između vodećih iPhone-a i Samsung-a je cijena. Iako se obožavatelji Applea možda ne slažu, možda ćete u početku vjerovati da su iPhone uređaji precijenjeni za ono što nude, posebno ako već niste upoznati s Apple ekosistemom.

Samsungovi vodeći modeli, iako su i oni nešto preskupi, daće vam mnogo više za uloženi novac. Budući da Samsung ima mnogo veći izbor pametnih telefona, lakše ćete pronaći ono što vam kao korisniku odgovara s obzirom na cijenu. Nasuprot tome, veliki dio onoga što iPhone čini vrijednim je ono što nude u smislu ekosistema, kao i njihova čvrsta integracija s drugim Apple proizvodima kao što su AirPods ili Apple Watch.

Jednom kada kupite iPhone, vjerovatno ćete htjeti kupiti druge Apple proizvode kako biste maksimalno iskoristili svoj uređaj. Sam iPhone je takođe skuplji za popravku od Samsung telefona. Osim toga, Samsung telefoni brže gube vrijednost, dok iPhone uređaji zadržavaju vrijednost mnogo duže, tako da možete lako prodati ili zamijeniti svoj iPhone kasnije kada odlučite kupiti novi model.

iphone 14

Kamere

Apple-ovi iPhone telefoni obično dobijaju više pohvala od Samsungovih konkurenata za čist kvalitet fotografija, konzistentnost slike i kvalitet videa. Ali sa svojom S23 serijom, konkretno Galaxy S23 Ultra, Samsung je značajno poboljšao kvalitet kamera. Iako je konzistentnost i dalje Apple-ova jača strana, iskustvo kamere u cjelini je mnogo profinjenije, zabavnije i svestranije s južnokorejskim brendom.

Za one koji vole da se igraju sa svojim kamerama i eksperimentišu sa novim karakteristikama fotoaparata, tu su Samsung pametni telefoni. Ali ako više volite neutralniji profil za slike i video i ne želite da ih agresivni algoritmi za obradu slika automatski uređuju umjesto vas, iPhone će obaviti prilično dobar posao. To ih čini idealnim za profesionalce koji uređuju svoje fotografije i videozapise i preferiraju prirodne boje i pouzdanije iskustvo kamere.

Fotografije sa Samsunga izgledaju šarenije i dijeljene, ali ponekad mogu izgledati i previše obrađene. Drugim riječima, razlike u kameri između iPhonea i Samsung telefona su više stvar ličnih preferencija nego objektivnih pokazatelja kvaliteta slike.

android i ios

Operativni sistem

Poređenje iOS-a i Android-a u prošlosti je bila prilično laka stvar; sjećamo se klišea koji je tvrdio da je iOS jednostavniji, a Android prilagodljiviji. To je nekada bio kraj priče. Međutim, kao što je slučaj sa konkurencijom, oba operativna sistema su evoluirala tokom godina, iako te stare tvrdnje ostaju prilično istaknute do danas.

Ako se sećate TouchWiz-a, Samsungovog starijeg korisničkog interfejsa, znate koliko je taj korisnički interfejs bio lošiji od onoga što imamo danas. To nije iznenađujuće, jer je Samsung kompanija koja više ulaže u hardver nego u softverske komponente. Ali Samsungov trenutni One UI, izgrađen na vrhu Androida, jedan je od najboljih, ako ne i jedan od najboljih korisničkih interfejsa, ne samo u svijetu Androida već iu svijetu pametnih telefona općenito.

S druge strane, iOS je u vlasništvu Applea, što znači ista kompanija koja dizajnira nove iPhone pametne telefone. Ovo daje Apple-u veću kontrolu nad iskustvom krajnjeg korisnika, što na kraju omogućava bolje upravljanje memorijom, bolje performanse operativnog sistema, korisničku sigurnost i pouzdanost. Uz to, s obzirom na manji broj iOS uređaja, aplikacije kao što su Instagram ili PUBG često su bolje optimizirane za iOS uređaje.

iphone 14

Još jedna velika prednost iPhone-a u odnosu na Samsung telefone je dugotrajnost uređaja. Iako Samsung sada nudi velika ažuriranja Androida na 4-5 godina za svoje vodeće i pametne telefone srednjeg ranga, podrška za iPhone uređaje traje do 6 godina, što znači da kada se gleda korisnička podrška i mogućnost nadogradnje, izgleda kao iOS u segmentu korisničke podrške pobjeđuje.

Baterije su druga priča, ali o tome ćemo nešto kasnije. Prva stvar koju je važno reći o baterijama je da su baterije za pametne telefone napravljene od litijum-jonskih, što znači da neminovno degradiraju tokom vremena. Ako planirate kupiti iPhone samo zbog duže podrške za operativni sistem, imajte na umu trajanje baterije, kao i činjenicu da ćete za tri godine morati kupiti noviji telefon ili barem zamijeniti baterija, koja takođe nije jeftina.

Oba telefona takođe imaju neobične karakteristike po kojima se ističu. Na primjer, novi Dynamic Island na iPhoneu 14 Pro može prikazati vidljive informacije i tekuće pozadinske aktivnosti. Samsung Galaxy Ultra telefoni dolaze sa ugrađenom S olovkom koja je odlična za bilježenje, skiciranje, potpisivanje dokumenata i još mnogo toga.

samsung galaxy s23 plus

Kvalitet baterije

Apple nije baš poznat po tome što ulaže previše truda u kvalitet baterija svojih pametnih telefona. Nasuprot tome, čini se da je Samsung prilično agresivan u reklamiranju kvaliteta baterija na svojim uređajima, kao i impresivnih brzina punjenja. Međutim, iako iPhonei nemaju baterije velikog kapaciteta, zahvaljujući optimizaciji iOS-a, vijek trajanja baterije se znatno poboljšao, posebno u posljednjih nekoliko godina, što je rezultiralo nevjerovatnim vijekom trajanja baterije, posebno kod većih iPhonea poput iPhonea 14 Pro Max i iPhone 14 Plus.

Što se brzine punjenja tiče, treba reći da su Samsungovi pametni telefoni u velikoj prednosti. Appleov MagSafe punjač može potrajati skoro tri sata da potpuno napuni iPhone 14 Pro Max; ali ako koristite nezvanični punjač od 30W, možete ga napuniti za oko dva sata. Nasuprot tome, Galaxy S23 Ultra možete napuniti za skoro sat vremena koristeći Samsungov 45W adapter.

Kada je sve rečeno, koja marka je bolja? Na kraju krajeva, sve zavisi od toga šta vi kao korisnik najviše tražite od pametnog telefona i na šta ste spremni: kvalitet ekrana, kamera i njihove mogućnosti, Android ili iOS i naravno cena.

Pročitaj još:

Greškom zatvoreni tabovi u Google Chrome i kako ih vratiti

Razlozi zašto ne biste trebali koristiti nepoznate ekstenzije internet pretraživača

Google Pixel Watch 2 prelazi na Snapdragon W5

Najbolji filmovi na Netflixu u 2023.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti