back to top

Kako napraviti backup podataka na eksternom hard disku?

Zanima vas kako napraviti backup podataka na vašem eksternom hard disku prije nego što se odlučite formatirati Windows? Na pravom ste mjestu!

Već odavno eksterni hard diskovi su postali esencijalni dio računarske opreme bez obzira na to da li se radi o poslovnim ili korisničkim računarskim sistemima.

Pored činjenice da omogućavaju pohranu više podataka, eksterni hard diskovi ne usporavaju rad procesora. Eksterni hard diskovi se povezuju s računarom pomoću USB kabla što je današnji standard. U nastavku teksta možete naučiti kako sačuvati podatke odnosno koji je to najlakši način kako bi napravio backup vaših podataka na eksternom hard disku.

Kako napraviti backup podataka na eksternom hard disku?

Prije svega trebate posjedovati eksterni hard disk koji odgovara vašim zahtjevima i potrebama. Ne treba zaboraviti da fotografije zauzimaju dosta više prostora na hard disku za razliku od običnih fileova. Isto tako audio-video sadržaj zauzimaju mnogo više u odnosu na obične fileove i fotografije zajedno.

Ukoliko na ste na računaru pohranili veliki broj memorijski zahtjevnih fileova, trebate nabaviti eksterni hard disk velikog kapaciteta koji će vam omogućiti prikupljanje podataka za narednih barem godinu dana. No, u slučaju da nemate dovoljno prostora, saznajte kako osloboditi memoriju na hard disku?

Na internetu možete pronaći sve informacije o eksternim uređajima kako bi se upoznali s time što zadovoljavala vaše potrebe. Nemojte se ustručavati da uložite novac u eksterne hard diskove s kapacitetom većim od 320 gigabajta. Ovakvi hard diskovi koštaju malo više ali na ovaj način ste osigurani za nekoliko narednih godina. Možda vam u ovom trenutku nije potreban ovoliki prostor ali morate voditi računa o nadolazećim trendovima i podatcima koje ćete imati na vašem računaru.

Nakon što ste nabavili eksterni hard disk potrebno je odrediti podatke koje ćete sačuvati odnosno napraviti backup. Zatim potrebno ih je organizovati po folderima. Imena foldera treba da odgovaraju zajedničkom opisu podataka koji se nalaze unutar foldera. Ovo je veoma bitno zbog sveopšte organizacije i jednostavnog pristupa.

Priključite eksterni hard disk na određeni port pomoću USB kabla. S fileovima je najlakše manipulisati pomoću “drag and drop” tehnike (kliknete lijevim klikom miša na file, dok držite lijevi klik premještate file na željenu lokaciju i zatim pustite klik).

kako napraviti backup podataka

Nakon što ste prebacili željene podatke na eksterni hard disk neophodno je odvojiti uređaj od računara. To činite tako što kliknete desnim klikom na malu ikonicu uređaja za skladištenje koja se pojavila kada ste isti priključili (nalazi se u taskbaru, u desnom uglu gdje se nalazi datum i sat). U meniju koji se pojavi izaberite opciju Eject. Sada sačekajte da se pojavi poruka u kojoj piše da je sigurno diskonektovati priključeni uređaj. Na ovaj način izbjegli ste komplikacije, potencijalnu pojavu grešaka ili čak gubitak podataka koji se može javiti prilikom nepravilnog diskonektovanja uređaja.

Zaključak

Ukoliko dođe do kvara računara ili poplave, požara, pa čak i krađe dobro je da imate podatke na dvije fizički udaljene lokacije. S toga ne treba držati eksterni hard disk u neposrednoj blizini računara.

Na tržištu postoje i SSD diskovi koji imaju višestruko veću brzinu pa razmislite o nabavci istog jer SSD tehnologija predstavlja najbolje rješenje. Po čemu se SSD razlikuje od HDD, saznajte ovdje.

Rukujte oprezno s uređajem jer čak i pad s male visine može dovesti do razmagnetisanja diska i samim tim gubitka informacija.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti