back to top

Kako osloboditi memoriju na hard disku

Hard diskovi postaju sve veći i veći, ali nekako ih uvijek uspijemo da popunimo.

Ovo je još češći problem ako koristite SSD, koji nude manje memorije od tradicionalnih mehaničkih hard diskova. Zato danas odgovaramo na pitanje kako osloboditi memoriju na hard disku.

Ako tragate za memorijom na hard disku ovi trikovi vam mogu pomoći da oslobodite memorije tako što ćete izbrisati nebitne fajlove koji usporavaju vaš kompjuter.

Pokrenite Disk Cleanup

Windows nudi integrisani alat pomoću kojeg možete obrisati privremene i nebitne podatke. Kako bi pristupili ovome alatu potrebno je da otvorite My Computer, i na određenu particiju desni klik mišem i selektujte Properties.

Kliknite Disk Cleanup dugme

kako osloboditi memoriju
Kako osloboditi memoriju na hard disku – Disk Cleanup

Nakon toga selektujte tip fajlova koje želite obrisati i kliknite OK. Ovo će uključii privremene fajlove, log fajlove, fajlove iz kante i ostale nebitne fajlove.

Također možete i očistiti neke sistemske fajlove, koji nisu obavezni za rad windowsa.

Nakon ovoga možete kliknuti na More Option dugme i koristiti opciju Clean up. Ovo će obrisati stare System Restore opcije.

Izbrišite programe koje ne koristite

Brisanje programa će osloboditi prostor, ali neki programi zauzimaju jako malo prostora. Ako uđete u Program i Features u Control Panelu, možete u koloni Size vidjeti koliko određene aplikacije zauzimaju prosora.

Ako koristite Windwos 10, vi isto možete otvoriti new PC Setting -> System > Apps & features.

kako osloboditi memoriju
Kako osloboditi memoriju na hard disku – Brisanje programa

Ovo će vam omogućiti da obrišete Windows Store aplikacije i obične aplikacije.

Analizirajte prostor vašeg Diska – Kako osloboditi memoriju na hard disku

Da bi tačno pronašli šta zauzima memoriju na vašem hard disku uvijek možete koristiti hard disk analysis program. Ovaj program skenira vaš hard disk i vizuelno vam prikazuje koje fajlovi i folderi zauzimaju najviše memorije.

Program koji možete koristiti zove se WinDirStat

Nakon što ste skenirali vaš sistem, WinDirSTat će vam prikazati koji folderi, i tipovi fajlova zauzimaju najviše prostora. Prvo se uvjerite da ne brišete neke bitne fajlove ili privatne slike i podatke. Ako vidite folder u PRogram Files folderu koji zauzima mnogo prostora, vi možete izbrisati taj program. WinDirSTat će vam prikazati koliko memorije zauzima program, čak ako vam ovaj podatak Program and Features ne pokaže u Control Panelu.

kako osloboditi memoriju
WinDirSTat

Obrišite privremene fajlove

Windows Disk Cleanup je jako koristan alat, ali on u potpunosti ne briše sve privremene fajlove koje koriste drugi primjeri. Za primjer, on neće obrisati podatke koje korisiti Firefox ili Chrome, koji mogu čak zauzeti gigabajte prostora!

Za više agresivniji prostor nepotrebnih podataka, i privremenih fajlova možete korisiti CCleaner. Ovaj program briše nepotrebne fajlove, kao i Windows fajlove koji su nepotrebni i koji zauzimaju dragocjeni prostor.

Pronađite duplicirane Fajlove

Možete koristiti program koji pronalazi duplicirane fajlove, kako bi oslobodili memoriju na vašem kompjuteru. Za slike možete koristiti VisiPics kako bi otklonili duplikate.

Još jedan dobar program je Duplicate Cleaner pro, koji ima jako lijep interfejs za korisiti, kao i brdo koristnih opcija pomoću kojih možete pronaći duple fajlove.

kako osloboditi memoriju
Duplicate Cleaner

System Restore jede memoriju

Ako vam System Restore jede memoriju, uvijek možete ograničiti koliko će korisiti memorije. Ali ovo znači da ćete imati i manji broj system restore lokacija. Ovo može osloboditi par gigabajta.

Isključite Hibernation. Kada vaš rad računara prebacite u Hibernation on spašava dio RAM zauzezte memorije na vaš Hard disk. Ovo omogućava vašem sistemu da spasi podatke korištenja el. energije koja je potreba za paljenje kompjutera. Windows spašava ove fajlove u C:\hiberfil.sys fajl. Vi ovo možete ugasiti, što ćr obrisati ovaj fajl, samim time oslobađajući memoriju.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti