Kako očistiti računar od virusa i ubrzati ga?

Vaš računar sporo radi i jako vas živcira. Zbog toga u nastavku teksta saznajte kako očistiti računar od virusa i ujedno ga dodatno ubrzati.

Postoji velika mogućnost da će se vremenom na vašem računaru nakupiti nepotrebni podatci, koji usporavaju rad računara, pa je neophodno napraviti nekoliko koraka koji će utjecati na brzinu računara.

Treba napomenuti da je potrebno izdvojiti određeni vremenski period kako bi s posvetili zdravlju vašeg uređaja. Više o tome na temu “Kako ubrzati računar” pronađite na sljedećem linku.

No, ako i nakon toga vaš računar ne bude davao željene rezultate vjerovatno je zaražen virusima.

Kako očistiti računar od virusa?

Virusi u sistemu mogu ostaviti dugotrajne posljedice. Često znaju biti skriveni unutar sistema, nakon čega mutiraju i ugrožavaju funkcionisanje sistema. Zato je vrlo bitno da znate očistiti računar od virusa. Ako imate sumnje da je vaš računar zaražen, trebali bi poduzeti neke osnovne korake i saznati da li je računar zaražen virusima.

Odmah nakon što posumnjate da je računar zaražen, isključite ga iz svake mreže na koju je spojen, kao i s internet konekcije koju imate. Time ćete spriječiti da se i ostali računari zaraze, ili da u međuvremenu pokupite još neke viruse.

kako očistiti računar od virusa
Kako očistiti računar od virusa

Ako već imate instaliran neki software za skeniranje virusa, odmah ga otvorite i pokrenite skeniranje. Ukoliko nemate nikakav antivirus nabavite jedan.

Potražite malo po internetu, šta ostali ljudi koriste i odakle možete skinuti neke besplatne verzije antivirusa. Nakon toga pokrenite novi antivirus i uključite skeniranje. Još uvijek nemojte računar vraćati i priključivati na mrežu.

Potrebno je imati strpljenja i savjetujemo da sačekate da antivirus završi skeniranje do kraja. Ako procijenite da će to trajati dugo, možete otići na ručak, večeru, neku pauzu, da uradite nešto drugo i vratite se kada se čitav proces završi.

Kada je skeniranje i čišćenje virusa gotovo, povežite ponovo vaš računar na internet i provjerite kakvo je sada stanje i da li vam antivirus pokazuje još neke viruse.

Provjerite da vaš antivirus zahtjeva ažuriranje, i ako je to potrebno updateujte ga na noviju verziju i redovno radite skeniranje računara u potrazi za neželjenim virusima.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Adin
Adin
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

POPULATNO OVIH DANA