back to top

Virtuelna privatna mreža – šta može sakriti i šta ne može

Virtuelna privatna mreža ili VPN je vrlo koristan alat za zaštitu vaše privatnosti, ali nije savršen ili idealan. Štoviše, postoje određene vrste internetskih aktivnosti od kojih VPN ne štiti.

Svako ko želi da zaštiti svoju internet bezbednost, virtuelna privatna mreža (VPN) je must have, neka vrsta “must-have”. Uz pravi VPN, možete spriječiti razne zlonamjerne aktere na Internetu da rade razne štetne stvari vama kao korisniku.

Osim toga, zahvaljujući dobrom VPN-u, možete pretraživati ​​internet bez brige da će vas neko špijunirati, odnosno velika većina vaših internet aktivnosti će ostati zaštićena. Ali evo u čemu je stvar: VPN-ovi nisu idealni ili svemoćni. Iako nude mnoge prednosti, imaju i neka ograničenja.

Razumijevanje onoga što on može, a šta ne može učiniti je ključno za donošenje informiranih odluka o zaštiti vaše privatnosti i sigurnosti kao korisnika na mreži. U nastavku ovog članka govorit ćemo više o tome što VPN može sakriti, odnosno od čega vas može zaštititi, a od čega ne.

virtuelna privatna mreža

Šta krije virtuelna privatna mreža?

VPN pomaže u zaštiti internet aktivnosti korisnika od, da tako kažemo, „spoljnih posmatrača“. Evo nekih stvari od kojih svaki dobar VPN štiti svoje korisnike.

  1. VPN čuva i maskira vašu IP adresu, odnosno adresu vašeg Internet servera

Kad god se povežete na internet, vaša IP adresa je vidljiva svima koji su zainteresovani. To olakšava hakerima, raznim drugim subjektima i vladama širom svijeta da prate vaše aktivnosti na mreži. ISP-ovi mogu koristiti vašu IP adresu za prikupljanje podataka o vašim aktivnostima pretraživanja, ograničavanje pristupa određenim web lokacijama, pa čak i usporavanje brzine vaše internetske veze.

Sajber kriminalci mogu koristiti vašu IP adresu za zlonamerne aktivnosti kao što je doxxing. Čak i ako anonimno pretražujete internet bez korištenja svog pravog imena, vaša IP adresa se i dalje može koristiti za vašu identifikaciju. Jedna od prednosti virtuelne privatne mreže je da može maskirati vašu IP adresu usmjeravanjem vašeg prometa kroz jedan od svojih servera. Ovo osigurava da niko, koji prati aktivnost na Internetu, neće moći pratiti vašu mrežnu aktivnost do vas ili vaše lokacije.

  1. Geo-lociranje

S obzirom na to koliko smo “uronjeni” i zaokupljeni virtuelnim svijetom, internetom i svime što se tamo dešava danas iu posljednjih pet do deset godina, ne čudi što je geolociranje postalo problem. To je kao da date svoju adresu svakome ko posjeti određenu web stranicu, što znači da to nije baš ono što želite ako pokušavate zadržati svoje mjesto i/ili prebivalište privatnim. Od prilagođenog reklamnog sadržaja do ograničenja na određenim web stranicama, kompanije i subjekti na Internetu koriste podatke o vašoj lokaciji u različite svrhe.

VPN vam može pomoći da zaobiđete takva ograničenja tako što ćete sakriti svoju lokaciju i omogućiti vam pristup sadržaju koji bi vam inače bio nedostupan zbog geo-lokacije. S VPN-om možete na neki način “lažirati” svoju lokaciju, odnosno dok koristite VPN, zahvaljujući mogućnostima VPN-a, izgledat će kao da određenim internetskim sadržajima pristupate s drugog kraja svijeta. Ovo pruža dodatni nivo privatnosti.

  1. Aktivnost pregledavanja

Kada pretražujete Internet bez VPN-a, vaš ISP ili provajder mrežnih usluga može vidjeti sve vaše aktivnosti. Ovo uključuje vašu historiju pretraživanja, preuzimanja, pa čak i web stranice koje posjećujete.

VPN šifrira vaše podatke i usmjerava ih kroz siguran tunel, tako da je vaša aktivnost pregledavanja skrivena od svih koji pokušavaju saznati što pregledavate i/ili preuzimate s interneta, što znači da vaš provajder mrežnih usluga neće moći pronaći saznajte šta ste pregledavali ili kakav vam je sadržaj preuzet. Zahvaljujući kvalitetnom VPN-u, možete bez brige da pretražujete internet, znajući da niko ne može da vidi šta radite.

  1. Lične identifikacione informacije

Dok pretražujete Internet, vaši lični podaci (PII ili “Podaci koji mogu da se identifikuju”) su izloženi. Ove informacije mogu biti vaše ime i prezime, adresa e-pošte, fizička adresa i broj telefona. Hakeri mogu dobiti pristup ovim podacima i mogu ih koristiti u zlonamjerne svrhe, kao što su krađa identiteta ili prijevara. VPN pomaže u zaštiti od ovoga tako što šifrira sve vaše podatke prije nego što stignu do servera, što dodatno otežava pristup tim informacijama.

  1. Torrent aktivnosti

Torrenting je odličan način za brzo preuzimanje velikih datoteka, ali preuzimanje tih datoteka također nosi određeni rizik. Bez VPN-a, vaš ISP može vidjeti šta preuzimate putem torrenta, što može završiti sramotnim za vas kao korisnika. ISP-ovi često smanjuju brzinu torrenta, pa čak i suspenduju korisnike koji su uhvaćeni kako ilegalno dijele ili preuzimaju datoteke.

Dobar VPN može vam pomoći da sakrijete aktivnosti koje radite dok ste na Torrent stranicama i što je još važnije, može vas zaštititi kao korisnika od svih mogućih pravnih posljedica. VPN će šifrirati sve vaše podatke tako da niko ne može vidjeti što preuzimate. ISP-ovima neće biti lako da shvate šta radite, što znači da vas neće moći blokirati.

virtuelna privatna mreža

Šta VPN ne skriva?

  1. Aktivnosti korisničkog naloga

VPN može šifrirati vaš internet promet, sakriti vašu IP adresu i lažirati vašu lokaciju, ali vas ne može zaštititi od praćenja vaše upotrebe internetskih usluga. Kada se prijavite za web stranicu ili online uslugu, kompanija će i dalje moći pratiti vaše aktivnosti unutar svoje platforme. Dakle, ako koristite Gmail, Facebook ili Twitter s uključenim VPN-om, aktivnosti onoga što radite na svom korisničkom računu i dalje će biti vidljive.

  1. Potvrde o plaćanju

Omogućavanje VPN-a može vas zaštititi od hakera i njuškanja, ali vas ne može zaštititi od financijskih prijevara. Kada kupujete putem interneta kreditnom karticom ili PayPal-om, kompanija i dalje može pristupiti vašim podacima o plaćanju. Čak i ako koristite VPN, važno je poduzeti dodatne mjere opreza prilikom kupovine na mreži i uvijek koristiti siguran način plaćanja.

virtuelna privatna mreža
  1. Virusi i drugi štetni programi

Nažalost, korištenje VPN-a dok pretražujete Internet ne može spriječiti zlonamjerni softver ili viruse da zaraze vaš računar. Korištenje VPN-a zapravo bi moglo pogoršati situaciju, jer vas VPN može usmjeriti kroz nepouzdane mreže koje bi mogle sadržavati zlonamjerni softver. Čak i ako koristite VPN, uvijek je važno imati dobar antivirusni program na računalu, posebno ako želite imati što je moguće više zaštite od mogućih napada virusa ili drugih vrsta štetnih programa.

  1. MAC adrese uređaja

Vaš VPN može sakriti vašu IP adresu, ali ne može sakriti MAC (“Media Access Control”) adresu vašeg uređaja. Ovo je jedinstveni identifikator koji se dodjeljuje svakom uređaju na mreži i može se koristiti za praćenje vaših aktivnosti.

  1. Upotrebljivost podataka

Vaš provajder mrežnih usluga će i dalje moći vidjeti koliko podataka koristite, čak i ako koristite VPN. Također, neki provajderi mrežnih usluga imaju ograničenja podataka koja ograničavaju količinu podataka koju možete koristiti svakog mjeseca, a ova ograničenja će se i dalje primjenjivati ​​čak i ako koristite VPN.

Napisao: Ivan Hečimović

Objava 5 stvari koje virtuelna privatna mreža može sakriti i 5 stvari koje ne može prvo se pojavilo na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Preporuka:

5 stvari koje virtuelna privatna mreža može sakriti i 5 stvari koje ne može

6 najboljih softvera za kloniranje diska na Windows 10

Izreke i citati o sreći

Xiaomi Redmi Note 12 Pro: Recenzija – Vrlo dobar telefon iz srednjeg cjenovnog ranga

Strategija Kako zaraditi novac u online kazinima

Obsidian vs. Pojam: Koja je aplikacija za bilježenje bolja?

Auto zvučnici – Sve što trebate znati o njimaNajbolje Android aplikacije za kodiranje

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti