Kako odabrati pravi računar ili telefon?

Kako odabrati pravi računar ili telefon je pitanje koje se često postavlja.U današnje vrijeme malo ko ide u kupovinu bilo koje vrste tehnike, a da ne pozove svog prijatelja koji se razume u to. Uvek mislimo kako je naš prijatelj neki veliki stručnjak za računare, telefone i sl. te da mi sami sigurno ne možemo doneti toliko dobru odluku kao naš prijatelj.

Kako odabrati pravi računar ili telefon?

Na primer, treba vam novi računar za vaše dete kako bi moglo igrati najnovije igrice. Ono samo baš i ne zna koje su specifikacije bitne, ali ga želite nagraditi za dobar uspeh u školi no većina ljudi koji će sami ići, gledati će cenu i misliti da je to najbolje merilo za kupovinu ali ne!

Prije nego krenete čitati naše male savete za odabir dobrog računara ili telefona, moramo vam reći da verovatno i sami znate kako se uvek možete javiti na našu FB stranicu i tražiti pomoć.

Računari

Prvo što preporučujemo je da malo pročitate o delovima koji čine računar idealnim za ono što očekujete od njega i koristite logiku. Zahtevnije igrice traže da imate jači procesor i grafičku karticu ali isto tako je potrebno i jače napajanje, jer bolje računar traži više struje od običnog.

To znači da će se puno više grejati te da vam onda treba i bolje hlađenje. Ono što vam u trgovinama možda prodavač neće reći je da vam apsolutno ne treba skupo kućište od cca. 70 dolara i da vam ono uopšte nije bitno osim da je dovoljno veliko kako bi sve komponente stale u njega.

SSD disk možete isto tražiti da vam ugrade pošto je dosta brži od HDDa, iako će gejmerski PC bez SSD-a i potpuno normalno raditi.

Ako ćete kupovati u trgovini, naša vam je preporuka da ne kupujete već složeni PC nego da odabere delove i tako složite PC po vašim zahtevima, puno je uštedljivije i naravno prodavač je tu da vam predloži ako za nešto niste sigurni.

kako odabrati pravi računar ili telefon
Kako odabrati pravi računar ili telefon?

Kada vi birate delove oni vam ne mogu ugraditi neki skup deo koji je nepotreban za npr. igranje igrica, a i verovatno će misliti da se koliko toliko razumete u ono što kupujete i neće vam prodati nešto sasvim nepotrebno.

Naš topli savjet je da prije kupnje malo “proguglate” koje su, vama potrebne, komponente danas kvalitetne i jeftinije što možete naći i na raznim IT forumima ali ono najlakše jest javiti se agentima na Servis Centar.

Naravno da ćete i proveriti dobijate li garanciju na sve delove za koje se odlučiti kupiti.

Telefoni

Po našem mišljenju, telefoni su dosta jednostavniji za kupovinu od računara. Opet tu zavisi što vi volite i kakav ukus imate. Ako ste tip za brži telefon koji manje košta, a nije vam bitan brend, kineski Xiaomi telefoni će činiti čuda za vas.

Kineski telefoni postali su popularni kod nas i ukoliko vam se pokvare, svaki malo bolji servis će ga popraviti. Nisu skupi, a potrebe običnog korisnika će zadovoljiti.

Ako imate specifične želje što ih sigurno većina i ima, na primer, da vam je kamera jako kvalitetna ili da je ekran određene veličine, morati ćete se angažovati oko toga i pregledati na internetu specifikacije telefona, a logično obratiti ćete pažnju kamere koje mogu biti malo zeznute jer veći broj megapiksela ne znači bolja kamera.

Tu vam je najbolje pogledati slike koje su uslikane kamerom tog telefona i mogućnosti kamere te tako lakše odlučiti.

Neke od stranica gde možete pogledati specifikacije svakog telefona ili uporediti 2 i više različita:

  • GSMArena
  • Phone Arena
  • Usporedilica
  • GadgetsNow
  • Geegaphone
  • Gadgets 360

Recenzije telefona vam mogu možda najbolje približiti neki telefon te kako ga koristiti, koje su mu prednosti, mane i ostalo.

U najgorem slučaju ako baš imate želju za jako dobrom kamerom, 2K ekranom, izuzetnom brzinom telefon, onda vjerovatno i sami znate da čak i ako nađete neki kineski telefon koji ima sve to, morati ćete dobro isprazniti džepove, ali svakako pogledajte na topprodaja.eu i upišete ITRevolucija za dodatne popuste.

Ako su to sve vaše želje i zahtevi, to znači da ste daleko od običnog, jednostavnog korisnika i tada vam preporučujemo Samsungove telefone iz S serije sa kojom nećete pogriješiti, jer S6 model koji je davno izašao i ako bi samo specifikacije gledali.

ima bolje nego telefoni sadašnje J serije iz 2017 godine, ali su ti telefoni opet novijeg datuma proizvedeni i imati ćete najnovije operativne sisteme, dok S6 ili čak S7 neće, tako da je jednostavnije držati se Samsungove J ili A 2017 serije i dobijati sva ažuriranja ako želite biti ažurni.

Ako vam je bitna brzina i manje “štekanje” telefona, 2GB RAM-a mogu za bilo koga biti dosta, ali ako volite raditi više stvari na telefonu istovremeno i stalno ste za telefonom, 3 GB bi moglo biti potrebnije nego što očekujete no sve u svemu danas se proizvode telefoni ponajviše od 4GB RAM-a na dalje.

Na kraju, obratite pažnju, pogotovo kod kineskih telefona, koliko mAh-a ima baterija, jer vam to govori koliko dugo će izdržati telefon.

Na primjer LG G5 je odličan telefon, brz kao S7 i ima 2K ekran, ali budući da je baterija kao na Samsungu S5, 2800 mAh, brzo se prazni ako ćete igrati igrice i radnje koje troše više baterije, ali zato nije skup tako da sami najbolje “izvažite” opcije što vam je najbitnije i najpotrebnije, što vam sve smeta i pogotovo sada na ovako širokom tržištu, naći će se telefon koji ispunjava vaše zahteve, kakvi god oni bili.

.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 5 / 5. Brojanje glasova: 1

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti