back to top

Kako povećati jačinu zvuka u Windowsu?

Kako povećati jačinu zvuka u Windowsu – uvod

U većini situacija, unapred definisana maksimalna jačina zvuka na vašem računaru će biti dovoljna. U drugim slučajevima, međutim, treba vam taj mali dodatni poticaj. Šta učiniti kada jačina zvuka na računaru i dalje nije dovoljno glasna, iako je povećana na “100%”? Sljedeće metode će vam pokazati kako povećati jačinu zvuka uređaja u Windows 10 i Windows 11.

equalizer apo

Povećajte jačinu zvuka pomoću Equalizer APO

Equalizer APO je besplatan softver otvorenog koda koji vam daje izuzetno finu kontrolu nad programskim postavkama na vašem računaru. Mogli bismo napraviti cijelu funkciju za sve lude stvari koje možete učiniti s ovim softverom, ali za sada smo samo fokusirani na povećanje maksimalne jačine zvuka.

 • Preuzmite i instalirajte Equalizer APO. Kliknite na “Extract all” da vidite instalater koristeći Zip alat za ekstrakciju kao što je 7-Zip.
 • U prozoru „Konfigurator“ instalacionog programa izaberite uređaje koje želite da koristite sa APO.
 • Kada se APO instalacija završi, od vas će biti zatraženo da ponovo pokrenete Windows.
 • Nakon ponovnog pokretanja uređaja, idite na instalacijski direktorij “Equalizer APO”, idite do “config” datoteke, a zatim je otvorite u Notepadu.
 • Promijenite broj glasnoće na maksimalno +20 dB (idealno, +10 dB je više nego dovoljno) i izbrišite ostatak teksta u datoteci.
 • Sačuvajte fajl, ponovo pokrenite računar.
vlc media player

Provjerite jačinu zvuka softvera

Neki softver za video plejer može doći sa opcijom za povećanje jačine zvuka. Na primjer, ako smatrate da je VLC malo tih, možete povećati njegovu jačinu do 300 posto unutar samog plejera. Imajte na umu da što više idete, više audio klipa i izobličenja možete doživjeti. To je brza metoda, ali ne nužno i najčistija.

 • Podrazumevano, VLC ide samo na 125 posto jačine zvuka u donjem desnom klizaču. Da biste to povećali, idite na “Alati -> Postavke” i zatim kliknite na “Sve” u donjem lijevom kutu prozora.
 • U okviru „Glavni interfejsi“ u oknu koji se pojavi kliknite na „Qt“, a zatim se pomerite prema dole i povećajte „Maksimalni prikazani volumen“ na „200“ ili „300“.
popravka windows 11

Postavite opciju stišavanja zvuka ako glasovni pozivi uzrokuju probleme

Ako sve zvuči sasvim u redu tokom redovne upotrebe, ali iznenada padne kada uđete u glasovni poziv, imate opciju komunikacije podešenu na nižu jačinu zvuka tokom poziva u Windows 10 i 11.

 • Kliknite na dugme Start, zatim upišite „Control Panel“ i pritisnite Enter.
 • Na početnoj stranici kontrolne ploče idite na “Hardver i zvuk -> Zvuk”.
 • U prozoru koji se pojavi kliknite na karticu “Komunikacija”. Provjerite jesu li radio dugmad postavljena na “Ne radi ništa”.
 • Ako nije postavljeno na “Ne radi ništa”, samo naprijed i postavite ga, a zatim kliknite na “OK”.

Provjerite pojedinačne nivoe softvera

Ako je zvučni zapis svake aplikacije na dobroj glasnoći, nivoi za tu određenu aplikaciju mogu biti niski. Da biste ovo još jednom provjerili, uravnotežite pojedinačne nivoe jačine zvuka softvera kao što je prikazano. Metode za povećanje jačine zvuka za Windows 11 se malo razlikuju od Windows 10.

 • U sustavu Windows 10 idite na “Postavke -> Sistem -> Zvuk” ili odaberite “Opcije miksera zvuka” iz izbornika Start. Takođe možete kliknuti desnim tasterom miša na ikonu jačine zvuka na traci zadataka, a zatim kliknuti na „Otvori mikser jačine zvuka“.
 • Windows 11 ima sopstvenu namjensku opciju za “Mikser jačine zvuka”, koja se može otvoriti pretraživanjem menija Start.
 • Za ulazne i izlazne uređaje u Windows 11 provjerite pojedinačne nivoe jačine zvuka. Ako je nivo niži od ostalih, podignite ga na isti nivo.

Vidjet ćete sav softver koji imate otvoren sa individualnim skalama jačine zvuka. Provjerite je li tiha aplikacija iz nekog razloga isključena.

U operativnom sistemu Windows 11 otvara se prozor “Jačina zvuka aplikacije i postavke uređaja”. Ovdje možete podesiti jačinu zvuka pojedinačnih ulaznih i izlaznih uređaja kako biste bili sigurni da su na sličnim razinama.

kako povećati jačinu zvuka u windowsu?

Koristite poboljšanja zvuka

Ako je vaš zvuk općenito previše tih, možete koristiti poboljšanja zvuka u Windows 10 i Windows 11 kako biste dodatno pojačali nivoe zvuka:

 • U operativnom sistemu Windows 10, kliknite desnim tasterom miša na kontrolu zvuka na traci sa alatkama, a zatim kliknite na „Otvori mikser jačine zvuka“. Kliknite na ikonu trenutnog uređaja koji koristite.

U Windows 11 idite na „Kontrolna tabla zvuka“. Idite na karticu “Komunikacije”. Odaberite zvučnik, slušalice ili drugi uređaj za slušanje i kliknite da posjetite “Svojstva” za uređaj. Nakon što Windows 11 prikaže svojstva zvučnika ili slušalica, idite na karticu “Napredno” i označite polje za “Omogući poboljšanja zvuka” ako već nije označeno. U operativnom sistemu Windows 10 postoji posebna kartica “Poboljšanja” pod “Svojstva zvučnika”. Označite i primijenite okvir „Izjednačavanje glasnoće“.

Eksterna poboljšanja zvuka u Windows 10 i 11

Može biti neugodno kada je zvuk suviše tih, ali vaša jačina zvuka je maksimalna. Ovo može biti uzrokovano mnogim stvarima, od funkcija automatskog glasovnog poziva do klizača male jačine pojedinačnih aplikacija. Međutim, ponekad su stvari općenito previše tihe, u tom trenutku možete koristiti pojačivače zvuka u Windowsu 11/10 ili u samom softveru da dobijete tih dodatnih nekoliko decibela.

fxsound enhancer

Koristite FxSound Enhancer

Želite li zvučne efekte profesionalnog kvaliteta na svom Windows uređaju, kao što su bas i surround zvuk? FxSound je jedan od najboljih pojačivača zvuka za taj čisti zvuk:

 • Kliknite na “Get FxSound” na linku da instalirate program.
 • Pustite audio uzorak. Napravite manja podešavanja opsega u audio pojačivaču kako bi odgovarali vašim željenim nivoima.

U Pro verziji FxSound Enhancer-a možete postaviti različite unaprijed postavljene modove, uključujući onaj koji daje „pojačavanje jačine zvuka“. Zvučni efekti sa ovom aplikacijom su glasniji od bilo čega što je moguće na vašem računaru ili laptopu.

wo mic

Koristite zvuk svog pametnog telefona sa WO mikrofonom

Noviji pametni telefoni pružaju zvuk visoke vjernosti zajedno s basom i specijalnim efektima. Uz odgovarajuću aplikaciju za pojačavanje, možete koristiti te zvučnike na Windows 10 i 11 da pojačate glasnoću.

 • Preuzmite aplikaciju WO Mic Installer za Windows i instalirajte je na svoj uređaj.
 • Tokom instalacije, morate postaviti odgovarajući WO Mic Driver kao podrazumevani na osnovu konfiguracije vašeg računara (x64, ARM64, itd.).
 • Preuzmite aplikaciju WO Mic za Android ili iPhone.
 • Morate postaviti transportni mehanizam u aplikaciji da biste komunicirali s prijenosnim uređajem. Može biti Bluetooth, Wi-Fi, Wi-Fi Direct ili USB.
 • Vratite se na WO Mic klijent instaliran na vašem računaru i podesite ga sa istim transportnim mehanizmom kao na vašem telefonu.

Na primjer, ako je telefon konfiguriran da koristi Wi-Fi, koristite Wi-Fi da ga povežete sa desktop klijentom. Također, provjerite je li IP adresa ista na vašem telefonu i laptopu. Kada uspostavite Wi-Fi uparivanje, tj. i telefon i Windows PC imaju istu IP adresu, napredni zvučnici pametnog telefona će se proširiti na rad sa računarskim uređajem. Zoom audio pozivi su tipična aplikacija koja bi imala koristi od ovog uparivanja.

Napisao: Ivan Hečimović

Post Kako povećati jačinu zvuka u Windows sistemu? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Preporuka:

Kako se zarađuje od TikToka

Kako urediti LinkedIn profil

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra dobio FCC certifikat

Meta pravi AI nalepnice za Messenger

5 stvari koje virtuelna privatna mreža može sakriti i 5 stvari koje ne može

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti