back to top

5 načina kako produžiti životni vijek računara

Ako se pitate kako produžiti životni vijek računara, sigurno ste na dobrom tragu i možemo vas uvjeriti da proces nije toliko komplikovan.

Osjećate li se frustrirano svaki put kada koristite računar zbog očajnih performansi koje pruža? Možda razmišljate o kupovini novog računara, iako to zahtijeva puno novca i oduzet će vam puno vremena. Naredni tekst će vam pomoći kako produžiti životni vijek računaru i na taj nač vam sačuvati novac. Srećom, postoje tehnike kojima možete produžiti životni vijek računara i tako izbjeći kupnju novog. Slijede kratke upute koje će vam pomoći da produžite upotrebljivost vašeg računara još barem nekoliko godina, dok ne donesete odluku o kupnji nove mašine.

Očistite Desktop

Čišćenje radne površine slično je čišćenju sobe iz dva razloga. Vjerojatno će vam biti mrsko započeti čišćenje, ali razmislite o krajnjim rezultatima. Neka vam budu motivacija. Druga sličnost je ta što ćete lakše pronaći svoje stvari i znat ćete gdje se sve nalazi. Nakon čišćenja radne površine, računar će se brže pokrenuti jer će biti manje ikona učitavanja.

kako produžiti životni vijek računara
Vjerojatno će vam biti mrsko započeti čišćenje, ali razmislite o krajnjim rezultatima

Da biste očistili radnu površinu, kliknite je desnom tipkom miša i odaberite stavku “Poredaj po …”, a zatim odaberite “Pokreni čarobnjak za čišćenje radne površine”. Sada morate kliknuti na “Dalje” i odabrati ikone koje želite ukloniti. Ovo neće izbrisati ikone, već će ih staviti u mapu u kojoj neće biti vidljive. Kliknite “Dalje” da biste nastavili i sve potvrdili klikom na dugme “Završi”. Čarobnjak za čišćenje radne površine uklonit će samo prečice, datoteke i mape ostat će nepromijenjene.

Pokrenite Disk Cleanup

Ovo je vrlo koristan program koji dolazi sa operativnim sistemom Windows. Njegov posao je sigurno brisanje nepotrebnih datoteka. Da biste započeli čišćenje diska, kliknite opciju „Start“ i odaberite „My Computer“. Sada desnom tipkom miša kliknite disk i odaberite “Properties”. Odaberite „Alati“, a zatim „Čišćenje diska“.

kako produžiti životni vijek računara
Vrlo koristan program koji dolazi sa operativnim sistemom Windows

Ovo će pokrenuti postupak čišćenja diska. Pričekajte da program analizira slobodni prostor. Kada je analiza završena, kliknite opciju “Ok”. Proces čišćenja nepotrebnih datoteka može potrajati, ali rezultati su izvrsni.

Defragmentirajte svoj računar

Defragmentacija je pojam koji znači strukturiranje datoteka na strukturiran način. Iako na prvi pogled možda ne zvuči kao metoda za ubrzavanje računara, defragmentacija je jedan od najboljih načina da to učinite. Da biste započeli defragmentaciju, ponovite upute iz prethodnog koraka. Jedina je razlika što ćete umjesto „Čišćenje diska“ odabrati „Defragmentacija diska“. Defragmentaciju započinjete klikom na gumb “Defragmentiraj”. Defragmentacija će potrajati dugo, vjerojatno nekoliko sati. Budite strpljiv.

kako produžiti životni vijek računara
5 načina kako produžiti životni vijek računara

Skenirajte svoj računar antivirusnim programom

Virusi su vrlo opasni i u većini slučajeva usporavaju rad vašeg računara. Naravno, sigurnost vaših podataka mnogo je važnija od brzine vašeg računara, tako da vas ovaj korak može zaštititi i od sigurnosnih rizika. Za skeniranje računara trebat će vam jedan od antivirusnih programa. Pronađite opciju „Potpuno skeniranje“ i započnite skeniranje.

Optimizirajte automatsko pokretanje programa prilikom pokretanja operativnog sistema

Kad uključite računar, pokrenut će se gomila programa koji vam možda neće trebati. Pokretanje svih ovih programa usporit će vaš računar. Da biste to izbjegli, kliknite gumb “Start”, odaberite “Run” i upišite “msconfig” i potvrdite klikom na “Ok”. Kada se pojavi novi prozor, kliknite karticu “Startup”. S popisa svih programa koji se izvode tijekom pokretanja poništite odabir onih koji vam nisu potrebni. Po završetku kliknite gumb „Ok“ i odaberite opciju „Exit without Restart“ (Izlaz bez ponovnog pokretanja).

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti