back to top

Kako se oglašavati na Internetu – jeftina i efikasna rješenja

Kao novopečeni vlasnik preduzeća, možda će vam u početku biti teško privući pažnju potrošača, posebno ako postoji jaka konkurencija u vašoj industriji. U takvim situacijama mnogi će vam preporučiti digitalni marketing kao jedan od najefikasnijih načina osvajanja tržišta.

Ali možda ste već dosta uložili u pokretanje svog posla, pa mislite da nemate dovoljno novca da potrošite na oglašavanje? na vašu sreću, Postoje efikasni načini da se promovirate na mreži i da se izbjegnu visoki troškovi.

Prije internetske ere, mala poduzeća su imala samo nekoliko načina da se jeftino oglašavaju, kao što je štampanje letaka ili sponzoriranje malih događaja. Danas, kada je internet prisutan u našem svakodnevnom životu, mogućnosti oglašavanja su gotovo neograničene. Evo smjernica kako pravilno koristiti pogodnosti koje internet nudi i reklamirati besplatno ili uz vrlo malo početnih ulaganja. Pročitajte!

#1 Koristite društvene mreže i pridružite se relevantnoj online zajednici

Društvene mreže su danas obavezan kanal oglašavanja kada je u pitanju bilo koji posao. Registrirajte se na Facebooku i postavite oglase na njega i ponudite svoje proizvode ili usluge. I ne samo Facebook – Instagram, Twitter, YouTube i druge društvene mreže nude nevjerovatne mogućnosti za promociju poslovanja. Također, umrežavanje na LinkedIn platformi, kako na ličnom tako i na poslovnom nivou, može biti još jedan način na koji društveni mediji mogu pomoći vašem poslovanju.

Svaka niša, uključujući i onu u kojoj poslujete, ima svoju zajednicu na internetu. Bilo da je u pitanju forum ili grupa na društvenim mrežama. Međutim, samo prijavljivanje u zajednicu i povremeno objavljivanje neće vam donijeti ništa dobro. Morate biti što aktivniji i da izgradite dobre odnose sa zajednicom u kojoj ste uključeni.

S druge strane, previše agresivan pristup nije ni pametan. Bolje je pasivno promovirati svoje poslovanje, proizvode i usluge npr. povezivanjem na svoju web stranicu sa svojim imenom ili spomenuti samo kada je to u kontekstu teme o kojoj se raspravlja.

#2 Oglašavajte se na Google Ads platformi

kako se oglašavati na internetu - jeftina i efikasna rješenja

Google je vodeći internet pretraživač, pa je sasvim normalno da ako želite da vaše poslovanje bude vidljivo na mreži, koristiti Google Ads platformu za oglašavanje. S obzirom na nikad veću konkurenciju u raznim oblastima poslovanja, ovaj alat ne samo da omogućava dostupnost kupcima, već je i apsolutno neophodan određenim kompanijama kako bi ostale konkurentne na tržištu.

Danas je to najpopularnija platforma na svijetu za plaćeno oglašavanje. Oglašivači plaćaju Googleu za svoj oglas po kliku (PPC). Cene na srpskom tržištu mogu da budu i do 1 dinar i naviše, naravno u zavisnosti od toga kolika je konkurencija, ali i od relevantnosti oglasa.

Google oglasi, osim toga nudi različite mogućnosti i vrste oglasa, daje analizu postignutih rezultata. Oglašivači mogu ograničiti budžet u reklamnoj kampanji na dnevnom ili mjesečnom nivou. Štaviše, ako stvari ne idu onako kako ste zamislili, možete pauzirati ili zaustaviti proces oglašavanja, bez naknadnih troškova.

Brojne su prednosti ovog načina oglašavanja. Pravilnim podešavanjem reklamne kampanje mogu se postići rezultati koji su dobri u odnosu na ulaganja. Rezultati oglašavanja su vidljivi vrlo brzo, a samim tim i povrat uloženih sredstava je brz. Osim toga, povećat ćete svijest o svom brendu među ciljnom publikom. S druge strane, imat ćete mogućnost praćenja i analize uspješnosti vaše reklamne kampanje, ali i mogućnost korištenja ovog alata za SEO i content marketing.

#3 Optimizirajte svoju web stranicu

SEO je jedan od najboljih načina da se što bolje rangiraju u organskim rezultatima Google pretrage. Što je vaša pozicija na pretraživaču veća, potencijalni potrošači će vas lakše pronaći. Iako postoji mnogo načina na koje možete optimizirati svoju web stranicu, mi ćemo spomenuti dva – lokalni i tradicionalni SEO.

Jednostavan način da poboljšate svoju vidljivost u lokalnim rezultatima pretraživanja je da lokalna SEO strategija će biti bolja. To možete učiniti tako što ćete svoje poslovanje uvrstiti na platforme Google My Business, Bing Places za posao i Apple Maps Connect. Ove besplatni alati imaju za cilj da pomognu preduzećima da upravljaju svojim prisustvom na mreži putem odgovarajućih pretraživača i mapa.

Kada se registrirate na ovim platformama i dodate svoje poslovne podatke, potencijalni kupci mogu lako pronaći informacije o vama, kao što su radno vrijeme, kontakt podaci, web stranica i fizička lokacija. Na taj način, ako potencijalni kupac/klijent unese u tražilicu termin koji se odnosi na vašu nišu i gdje može kupiti proizvod iz te niše u blizini, vrlo je vjerovatno da će se vaša kompanija pojaviti u rezultatima pretrage.

Dok lokalni SEO cilja geografsko područje, Tradicionalni SEO je dobar za svaki posao koji želi da proširi svoje poslovanje i rangirati se više u organskim rezultatima pretraživanja. Ovo je posebno važno jer e-trgovina uzima maha. Ova vrsta SEO-a se odnosi na optimizaciju vaše web stranice, popisa proizvoda i opšteg sadržaja kako bi se poboljšala njihova vidljivost.

Međutim, treba imati na umu da SEO nije lak, pogotovo ako ste početnik. Zato je za ovaj posao najbolje zaposliti profesionalne ljude za optimizaciju. Dobar SEO će pomoći vašoj web stranici da se rangira među najboljima u Google pretrazi.

#4 Pokrenite blog

kako se oglašavati na internetu - jeftina i efikasna rješenja

Blog ne samo da pomaže vašoj kompaniji da promoviše svoj brend, već je i jedan od načina za to privući kupce. Ali zapamtite da je to jedna od ključnih stvari kada je u pitanju bloganje redovno ažuriranje sadržaja koji je na njemu. Blog koji se ne ažurira redovno novim sadržajem je mrtav i ne vredi mnogo.

Poslovni blogovi su efikasan alat za izgradnju brenda. Iako će vam možda trebati više vremena da postignete rezultate u odnosu na druge marketinške metode, nemojte odustati od ove metode oglašavanja. Osim brendiranja, blog će vam pomoći da povećate promet na vašoj web stranici.

#5 Započnite email marketing

Što se tiče povrata uloženih sredstava, email marketing je jedan od najšarenijih i najprofitabilnijih. Od slanja newslettera, sezonskih ponuda i promocijaza pružanje korisničke podrške, email marketing je dobra i jeftina strategija koju svako malo preduzeće treba da koristi.

Najbolje od svega, ova usluga je vrlo prilagodljiva i izuzetno pristupačna. Možete ciljati i isporučiti e-poštu i poruke koje imaju relevantnu vrijednost za klijente kojima se obraćate. Osim toga, nevjerovatno je jeftin u poređenju s drugim marketinškim strategijama.

Uz pomoć interneta možete učiniti mnogo pozitivnih stvari za rast vašeg poslovanja. U tome će vam pomoći marketinške strategije koje smo spomenuli u ovom tekstu da podignete svoje poslovanje na viši nivo na relativno jeftin način. Isto tako, podići ćete nivo svijesti o vašem brendu među potencijalnim kupcima. Možda će trebati neko vrijeme da određene metode počnu “raditi za vas”, ali kada to učinite, možete biti sigurni da ćete dobiti daleko više potencijalnih kupaca koji će biti zainteresirani za vaše proizvode ili usluge.

kakolako.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti