back to top

Kako ubrzati svoj laptop: 6 jednostavnih savjeta

Osjećate li da vaš stari laptop radi sve sporije i sporije? Ako je to zaista tako, nemojte odmah odustati od njega! U većini slučajeva moguće je, uz određene korake i jednostavna podešavanja softvera na samom računaru ili nadogradnjom i kupovinom dodatnih komponenti, ubrzati laptop i učiniti ga da ponovo radi kao nov.

U ovom tekstu dajemo vam nekoliko prilično jednostavnih savjeta kako da ubrzate svoj laptop prilagođavanjem operativnog sistema, korištenjem besplatnog softvera ili nadogradnjom sistema novim hardverom. Čitaj.

#1 Onemogućite programe koji vam nisu potrebni pri pokretanju

Laptopi su dostupni kao nov u trgovinama hardvera i drugim maloprodajnim objektima, ali možete kupiti čak i polovni uređaj. Koju god opciju da odaberete, i novi i polovni laptopi dolaze sa brojnim instaliranim aplikacijama i programima koji se automatski pokreću svaki put kada uključite računar i pokrenete Windows. Ovakvo pokretanje velikog broja zahtjevnih aplikacija istovremeno opterećuje sam operativni sistem i usporava ukupan rad mašine.

Takve, obično male programe, većina korisnika uopće ne koristi, a mogu se ukloniti jednostavnim deinstaliranjem ili zaustaviti njihovo automatsko pokretanje u pozadini.

žena-ruke-na-glavi-laptop

Foto: Unsplash.com

Da biste onemogućili automatsko pokretanje, na laptopu sa instaliranim Windows 7 dovoljno je otvoriti komandnu liniju i upisati Msconfig. Nakon što se pojavi prozor Konfiguracija sistemaodaberite karticu Startupoznačite programe za koje mislite da vam nisu potrebni i isključite ih.

Korisnici čiji laptop ima Windows 10 treba da urade sledeće: Otvorite Task Manager i pronađite sve nepotrebne programe na kartici Startup. Ako niste sigurni šta određeni programi rade i čemu služe, potražite objašnjenje na Google-u. Nakon što proverite programe čije automatsko pokretanje želite da isključite, prvo potvrdite izbor klikom na dugme “ok”, a zatim ponovo pokrenite laptop.

#2 Koristite alate za “čišćenje” operativnog sistema

Takođe možete ubrzati svoj laptop korišćenjem odgovarajućeg softvera za čišćenje operativnog sistema. Ovaj program se koristi za pretraživanje i pronalaženje svih datoteka i foldera koje nikada niste koristili. Podaci koji ostaju posvuda na hard disku u vašem računaru, kao i keš iz web pretraživača, razni lozinkeprivremene datoteke, kolačići i slično, mogu značajno usporiti vaš laptop.

Jedan od programa koji je godinama veoma popularan među korisnicima je Ccleaner. Ne samo da će očistiti tvrdi disk vašeg laptopa od nepotrebnih datoteka, već može i provjeriti ima li problema u registru. Tu je i kartica alata koja vam omogućava da deinstalirate programe, blokirate pokretanje određenih aplikacija i pronađete datoteke koje zauzimaju puno prostora.

#3 Oslobodite se nepotrebnog softvera

Bloatware ili nepotreban softver koji dolazi s novim računarima, posebno laptopima, često ih može usporiti. Da li su vam zaista potrebne te aplikacije i programi? Mnoge igre i aplikacije su na novokupljenom uređaju i učitavaju se svaki put kada se pokrene operativni sistem. Zbog toga troše procesorske resurse i nepotrebno ga opterećuju, što rezultira sporim radom računara. Neki od ovih bloatware programa mogu se ukloniti jednostavnim deinstaliranjem, ali neke nije tako lako ukloniti. Srećom, i za to postoji rješenje.

Programi poput PCDecrapifier– i može učiniti proces uklanjanja nepotrebnog softvera zaista lakim i brzim. Još bolje je što ga možete preuzeti kao prenosivu verziju i ne morate je instalirati, samo pokrenite .exe datoteku. Biće potrebno nekoliko minuta ili manje da analizirate vaš računar i preporučite koje aplikacije i programe možete ukloniti. Osim toga, možete koristiti i alat Slim Computerkoji će takođe brzo skenirati vaš laptop i ponuditi vam programe za uklanjanje.

#4 Defragmentacija diska

Stari mehanički hard diskovi (HDD) jednostavno imaju ovu “falinku”, što, na sreću, nije slučaj sa SSD diskovima, pa ako već imate laptop sa SSD memorijom, ovaj korak možete preskočiti.

Defragmentacija HDD-a se vrši zato što su datoteke često razbacane po prostoru za skladištenje i to usporava mašinu jer će trebati više vremena da pristupi svim delovima određene datoteke. Defragmentiranje diska će ponovo spojiti datoteke, čak i ako su dijelovi jednog diska program za konverziju podataka, za modeliranje, snimanje i obradu slika ili drugih datoteka. Na ovaj način ćete vjerovatno povećati brzinu pristupa HDD-u.

Za one koji imaju Windows 10 operativni sistem, trebalo bi da preduzmu sledeće korake:

  • i unutar opcije Administrativni alati videćete naslov;
  • Defragmentirajte i optimizirajte svoje diskove – kliknite na ovu opciju, odaberite particiju koju želite defragmentirati;
  • kliknite na Optimizirajte.

Ako vaš laptop koristi Windows 7, unesite u traku za pretragu Defragmentator diskaotvorite program i pokrenite proces defragmentacije odabirom željene particije i klikom na dugme Defragirajte disk.

#5 Dodajte još RAM-a

Ako je vaš laptop star i ima relativno malo memorije, sigurno je da će raditi sporije, posebno kada su u pitanju zahtjevniji programi. Odličan način da ubrzate svoj laptop je nadogradnja RAM-a. U većini slučajeva to možete učiniti sami, ali i u servisima računarske opreme.

ram-komponente

Foto: Unsplash.com

Naša preporuka je da, kako biste mogli normalno koristiti laptop, ne bi trebalo da ima manje od 4GB RAM-a, dok će 8GB raditi vrlo dobro. Naravno, za one korisnike koji se bave dizajnom, igraju zahtjevne igrice ili modele, 16 GB RAM-a je optimalna opcija.

#6 Zamijenite HDD (mehanički tvrdi disk) SSD diskom (Solid State Disk)

Zamjena starog HDD-a novim SSD diskom sigurno će vam donijeti prednosti kada je u pitanju brzina rada na laptopu, s obzirom da SSD disk koristi memorijske čipove umjesto diska koji se okreće. SSD čita i piše podatke brzinom daleko većom od bilo kojeg tradicionalnog tvrdog diska.

Ranije su ovi diskovi bili vrlo skupi i rijetko korišteni. Međutim, posljednjih godina cijene SSD diskova značajno su opali, a da stvar bude još povoljnija – njihov kapacitet je značajno povećan. Dakle, ako želite da svoj laptop opremite SSD diskom, to možete učiniti već danas sa “tankim” budžetom.

Nakon što zamenite disk, morate ponovo da instalirate Windows ili drugi operativni sistem, ili koristite neke od alata za kloniranje da biste kopirali sve sa starog diska na novi. Jedan od alata koji vam može biti od pomoći je svakako Todo Backup Besplatno.

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći da ubrzate svoj laptop na lak i jednostavan način. Međutim, ako ni nakon svih ovih koraka ne primijetite da vaš laptop radi brže, vjerovatno je ili prilično star ili ga trebate odnijeti u servis, gdje će profesionalci pronaći sve softverske i hardverske greške i procijeniti da li je popravka se čak isplati.

kakolako.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti