back to top

Koliko su zaista sigurni ili “inkognito” načini pretraživanja?

Većina pretraživača dolazi s privatnim načinom pretraživanja koji obećava zaštitu vaše privatnosti. Chrome ovu funkciju naziva „inkognito način rada“. Ali koliko je ova funkcija privatna? Kako funkcionira i kako vas štiti? U kojim situacijama vas ne štiti?

Postoje mnoge zablude o anonimnom načinu rada i privatnom pregledavanju koje korisnicima daju iluziju privatnosti, pa čak i potpune anonimnosti. Ovaj članak razbija neke mitove i baca više svjetla na stvarnost da anonimni način rada i privatno pregledavanje ipak nisu tako privatni.

 

Porijeklo termina “inkognito” način rada

Dok je Apple bio prvi koji je uveo funkciju privatnog pregledavanja sa Safarijem, Google je bio taj koji je skovao termin “Incognito Mode” da opiše istu funkciju u Chromeu.

U stvari, privatno pregledavanje funkcionira slično u većini modernih pretraživača, ali je poznato pod različitim oznakama. Na primjer, Edge to naziva InPrivate Browsing, dok Firefox i Safari jednostavno nazivaju Privatno pregledavanje. Opera poziva funkciju Privatni način rada. Za potrebe ovog vodiča koristimo Chrome i anonimni način rada kao primjer, budući da je Google najčešće korišteni pretraživač na svijetu.

incognito mode

Kako koristiti anonimni način rada?

Pokrenite Google Chrome i pritisnite Ctrl + Shift + N na Windows-u i Cmd + Shift + N na macOS-u da pokrenete novi Chrome prozor u anonimnom načinu rada. Funkcija ima crnu pozadinu s nekim općim smjernicama. Također možete kliknuti desnim tasterom miša na ikonu aplikacije Chrome na traci zadataka i odabrati opciju “Novi anonimni prozor” da direktno otvorite način privatnog pregledavanja.

Ako koristite drugi preglednik, možete se osloniti na iste elemente za pokretanje privatnog prozora:

 • Relevantna opcija menija (obično je navedena u meniju „Datoteka“)
 • Određena prečica na tastaturi (obično se prikazuje pored stavke menija)
 • Taskbar/Dock browser ikona

Privatno pregledanje je također značajka u većini modernih mobilnih pretraživača.

android telefon špijuniranje

Šta radi anonimni način rada?

Kada pretražujete Internet u anonimnom načinu rada, primarni zadatak pretraživača nije da pohranjuje podatke lokalno na vašem računaru. Kada zatvorite anonimni prozor, vaš pretraživač briše sljedeće stavke:

 • Historija pregledavanja: Ovo uključuje sve web stranice koje posjećujete, bez obzira da li ste prijavljeni ili ne.
 • Predmemorija i kolačići: Pokriva autentifikaciju na web lokacijama na koje ste se prijavili, podešavanja i podešavanja specifična za web lokaciju, dijelove web stranica sačuvane za brže učitavanje itd.
 • Internet pretraživanja: Sve pretrage koje ste izvršili na Google-u, Bing-u, itd. Vaše upite za pretraživanje i dalje bilježi relevantni server. Imajte na umu da pretraživači usmjereni na privatnost poput DuckDuckGo uopće ne prate vaša pretraživanja, već ih bilježe u historiji pregledavanja osim ako ne koristite privatno pregledavanje.
 • Informacije za prijavu: Sva korisnička imena ili lozinke koje ste unijeli.
 • Podaci obrasca: sve informacije kao što su ime i adresa koje ste možda unijeli u obrazac.
 • Dozvole za web lokaciju: Sve dozvole koje ste dali web stranici, kao što su lokacija ili pristup mikrofonu, neće biti sačuvane. To je zato što se kolačići koje web stranice koriste za pohranu takvih podataka ne pohranjuju.

Dok ste u anonimnom načinu rada, niste prijavljeni na svoj Google račun osim ako to ne učinite ručno. Naravno, nijedna aktivnost iz anonimne sesije preglednika prozora nije povezana s vašim Google računom. Ovo je tačno čak i ako ste se prijavili na Google kroz običan prozor pored anonimnog prozora. Anonimni način rada u Chromeu ima novu opciju. Na dnu se nalazi prekidač za blokiranje upotrebe kolačića od strane web stranica trećih strana. Kolačići su mali paketi podataka koje web stranice koriste da bi vas pratile na drugim stranicama. Jeste li se ikada zapitali kako vidite oglase za rezervacije putovanja na svim web stranicama odmah nakon pretraživanja avio karata na zasebnoj web stranici? Kolačići.

U trenutku kada zatvorite anonimni način rada, vaš pretraživač će zaboraviti da se sesija pretraživanja ikada dogodila. Odmah će izbrisati vašu historiju pretraživanja, keš memoriju i kolačiće. Nema šanse da bilo ko ko ima pristup vašem računaru može saznati šta ste radili.

Ovo korisnicima daje osjećaj privatnosti, jer njihova historija pretraživanja ostaje skrivena od znatiželjnih očiju članova porodice ili kolega koji imaju pristup njihovim uređajima. Međutim, važno je zapamtiti da postoje i drugi skupovi očiju koji prate vaše aktivnosti na mreži, a da ne spominjemo neke “rupe”.

internet špijuniranje

Ko vas može pratiti dok ste u anonimnom ili anonimnom načinu rada?

Inkognito način rada ili privatno pregledanje štiti vašu historiju pregledavanja od onih koji mogu imati fizički pristup vašem računalu, ali to nije sigurna strategija protiv privatnosti ili anonimnosti. Nekoliko entiteta još uvijek može vidjeti šta radite na mreži:

 • Web lokacije koje posjećujete: Mogu se i najvjerovatnije se još uvijek prate. Na primjer, svaka stavka koju kupite na Amazonu pojavit će se na vašoj listi narudžbi. Google također bilježi vašu historiju pretraživanja ako se prijavite, osim ako niste pauzirali Aktivnost na webu i u aplikacijama na kontrolnoj tabli Moje Google aktivnosti.
 • Internet provajder: Vaš ISP može pratiti vaše kretanje na webu, zahvaljujući IP adresi koju su vam dodijelili.
 • Mrežni administratori: Ako koristite svoj kancelarijski ili školski računar, vlasti mogu pratiti vašu aktivnost pretraživanja.
 • Hakeri i brokeri podataka: Privatno pregledavanje nije odvratno nikome ko ima sredstava da prisluškuje digitalne aktivnosti.

Još jedna važna stvar koju treba zapamtiti je da vaš računar čuva sve datoteke koje preuzmete i URL-ove koje označite dok ste „anonimni“. Trebali biste ih ručno izbrisati ako želite prikriti svoje tragove.

incognito

Kada koristiti anonimni ili anonimni način rada?

Inkognito način rada ili privatno pregledavanje je korisno ako ne želite da drugi u vašem domu/kancelariji/školi znaju šta namjeravate. Ručno brisanje historije pregledavanja je dosadan posao i ljudi često zaborave da to urade što dovodi do neugodnih scenarija i diskusija. Inkognito način rada je također koristan kada se želite prijaviti na istu uslugu koristeći dva odvojena računa, na primjer, Gmail ili online igricu. Drugi način da to učinite je korištenje dvije različite aplikacije za pregledavanje kao što su Chrome i Edge.

Inkognito način rada se koristi za rješavanje problema specifičnih za pretraživač kao što su sukobi ekstenzija, greške itd. Inkognito način rada se preporučuje kada koristite javne uređaje ili računare koji pripadaju nekom drugom. Na ovaj način, zatvaranje privatne sesije će ukloniti sve tragove bez ikakvih daljnjih koraka s vaše strane.

Režim privatnog pregledavanja daje čist list svaki put kada ga pokrenete, iako uz gore navedena upozorenja.

vpn

Bolje alternative anonimnom načinu rada

Što biste trebali koristiti umjesto anonimnog načina rada ili privatnog pregledavanja ako želite da vaše aktivnosti pretraživanja budu privatne i lokalno i na mreži: Tor ili način privatnog pregledavanja s VPN-om. VPN-ovi ili virtuelne privatne mreže dizajnirane su za šifriranje mrežnog prometa maskiranjem vaše IP adrese koju vam je dodijelio ISP i promjenom vaše lokacije u drugi dio svijeta. VPN se često koristi za pristup geo-ograničenom sadržaju na popularnim stranicama za striming na internetu i zaobilaženje geolocirane cenzure.

Tor također maskira vašu IP adresu i čuva privatnost vaše aktivnosti na mreži, ali za to koristi potpuno drugačiji protokol. Iako možete koristiti TOR kao običan pretraživač, on je prikladniji za pristup mračnom webu, mreži neindeksiranih web stranica koje su nedostupne na normalan način.

 

Mogu li otvoriti više anonimnih prozora?

Možete otvoriti više zasebnih anonimnih prozora, ali oni ostaju dio iste sesije privatnog pregledavanja. Morat ćete zatvoriti sve prozore preglednika u anonimnom načinu rada da biste trajno zatvorili sesiju.

 

Da li anonimni način rada štiti moj računar od virusa i zlonamjernog softvera?

Ne. Vaš računar i dalje može biti zaražen zlonamjernim softverom, virusima i drugim oblicima internetskih prijetnji. Budite oprezni koje web stranice posjećujete i datoteke koje preuzimate dok koristite anonimni način rada.

 

Možete li onemogućiti funkciju anonimnog pregledavanja?

U većini slučajeva anonimno pregledavanje nije omogućeno prema zadanim postavkama. Da biste koristili privatno pretraživanje, morate ručno otvoriti prozor pretraživača u anonimnom načinu rada.

Piše: DZ

Post Koliko su zaista sigurni ili “inkognito” načini pretraživanja? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti