back to top

Nova opasnost: Krađe automobila postale izazov na TikToku

SAD-om se proširio još jedan neodgovorni i opasni izazov s društvenih mreža. Otkriveno je kako se, na prilično jednostavan način, mogu ukrasti određeni modeli Kije i Hyundaija, pa to mnogi i pokušavaju

Izazovi s društvenih mreža ponekad znaju biti zabavni ili korisni, ako su humanitarnog karaktera. Međutim, s vremena na vrijeme pojave se i prilično opasni trendovi koji mogu navesti naivne pojedince da pokušaju kakav opasni, ilegalni ili jednostavno neodgovorni izazov provesti u djelo – sve kako bi stekli slavu na TikToku ili Instagramu. Najnoviji u nizu iz kategorije ilegalnih i opasnih izazova jest, ni manje ni više nego – krađa automobila.

Još prošle godine otkriven je relativno jednostavan način za krađu određenih starijih modela Kije i Hyundaija, a posljednjih se sedmica uputa za to proširila TikTokom. Prema podacima koji stižu iz SAD-a, njihove policijske jedinice sve češće primjećuju povećan broj krađa upravo tih modela automobila i to na način koji je opisan u TikTok izazovu. Pretežno mlađi korisnici provaljuju u automobile, pokreću ih i potom odlaze na “zabavne vožnje”, što je kažnjivo ali i prilično opasno.

Do svega toga došlo je određenom nepažnjom proizvođača. Lopovi su tako u stanju, uđu li u otključanu Kiu ili Hyundai (ili provale unutra) na zapanjujuće jednostavan način pokrenuti motor i odvesti se automobilom. Sve što im je potrebno jest slijediti upute sa spomenutog izazova, otvoriti pokrov ispod volana te određene žice spojiti kliještima ili USB punjačem za mobitel. Više pojedinosti o ranjivim modelima i metodi krađe iz razumljivih razloga nećemo objaviti.

Modeli su ranjivi jer u njih nije ugrađen sustav koji bi spriječio pokretanje motora u slučaju kada u vozilu nije prisutan njegov kodirani ključ. Iz Hyundai grupe objavili su kako su svjesni ovog trenda, ali i kako svi njihovi automobili od 2022. godine proizvodnje imaju ugrađen sustav imobilizacije vozila.

Policija savjetuje vlasnicima problematičnih modela da ih parkiraju u garažama ili na rasvijetljenim mjestima, zaključavaju vrata, aktiviraju alarme ili da koriste fizičke uređaje za zaključavanje volana, prenosi Autonet.

Nova opasnost: Krađe automobila postale izazov na TikToku Noob.ba.

www.noob.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti