back to top

Spašavanje podataka s hard diska?

Spašavanje podataka s hard diska je vaćnije nego što mislite. Ovo provjereno uputstvo će vam pomoći da to uradite lako.

Kad malo bolje razmislimo o načinu na koji koristimo naša računala, zapravo je vrlo lako vidjeti da se greške mogu desiti bilo gdje.

Osim što je jako bitno da su naše datoteke dobro organizirane, da su spremljene na adekvatnim mjestima i da uvijek imamo neku sigurnosnu kopiju, također je bitno da se upoznamo s potencijalnim  metodama spašavanja istih datoteka. 

spašavanje podataka s hard diska?
Spašavanje podataka s hard diska

Danas ćemo komentirati nekoliko bitnih stvari vezanih za spašavanje podataka iz računala, ali prvo vam želimo dati malo upozorenje.

Ako niste baš vješti s računalima i niste sigurni kako se ovo radi čak niti uz upute koje se mogu naći na internetu, vrijeme je da svoje računalo predate u ruke nekoga tko je ipak malo više spretan.

Razlog jest taj što je u ovim situacijama dosta lako napraviti više štete nego koristi i na kraju dana možete izgubiti svoje datoteke u potpunosti.

Kako izgleda pohrana

Dakle, sve što je pohranjeno na vašem računalu, pohranjeno je na vašim diskovima. I programska podrška, i naredbe za programe, i vaše datoteke koje sadrže glazbu, slike, videozapise…

Sve je sortirano u jedan ili više diskova. Kada posjetite My Computer (Moje računalo), lako možete vidjeti te diskove pod nazivima C:/ ili D:/, a ponekad i G:/. Zbog toga će se svaka intervencija zapravo svoditi na spašavanje podataka iz diska.

formatirati hdd i ssd
Što se može desiti mojoj pohrani

Ako imate bržu verziju diska, onda ćete raditi spašavanje podataka iz SSD diska. Ako imate HDD disk, koji je ponešto sporiji, spašavat ćete iz njega.

Isto tako želimo napomenuti da vam možda neće biti intuitivno najjasnije o čemu se ovdje zaista radi – kad otvorite bilo koji od diskova (C:/, D:/ ili neki treći), vidjet ćete da postoji puno foldera i datoteka koje vjerojatno ne razumijete.

Zbog toga je dobro da posao prepustite onima koji već dobro znaju u kojem se folderu (mapi) nalazi što.

Što se može desiti mojoj pohrani

Računala su ponekad nepredvidiva. Mnogo je faktora koji mogu biti problematični – bilo koja fizička komponenta, odnosno hardware, može pregorjeti.

Problemi s fizičkim komponentama uvijek se manifestiraju i na sustavu jer nedostaje nešto u načinu izvedbe. Slično se može desiti i kad neka programska podrška, bilo da se radi o driverima, programima ili operacijskom sustavu, ima neku grešku u sebi.

Ako je greška dovoljno malena, problem neće biti toliko grozan da blokira funkcije kompjutera.

Ipak, ako je greška veća, a pogotovo ako je vezana za sistemske datoteke, dakle datoteke operacijskog sustava (Windows, MacOS, Linux, itd.), može se lako dogoditi da sretnete BSOD (Blue Screen of Death) pri paljenu svog računala.

Tad ćete definitivno tu grešku morati rješavati profesionalno, a može pomoći spašavanje podataka.

spašavanje podataka s hard diska?
Spašavanje podataka s hard diska?

Sve u svemu, vaša pohrana može nestati ili biti nedostupna ako se dese velike greške, a zbog toga je bitno kopirati ih na neko drugo mjesto koje će vam biti dostupno kasnije.

Prije svega, bitno jest da imate i neki način na koji možete klonirati ili složiti svoje datoteke, a o tome ćemo pričati dalje.

Kloniranja hard diska

Prednosti kloniranja diska su mnoge, a kad kloniramo datoteke, to se može napraviti na nekoliko načina.

Uvijek je dobro imati kopiju svojih datoteka, a često se prakticira i duplo kopiranje (i cloud i fizičko kopiranje odjednom).

Tada, kako biste imali optimalnu sigurnost svojih datoteka, morate konstantno, na mjesečnoj razini, prekopirati sve svoje bitne fajlove.

S druge strane, postoje i aplikacije koje ova kloniranja rade automatizirano. Kako biste dobili dobre rezultate, morat ćete uložiti u neki program koji je zaista dobar ili ćete pak morati naći osobu koja će to profesionalno raditi za vas.

kako napraviti backup podataka spašavanje podataka s hard diska
Kako napraviti backup podataka

Neki od savjeta za kloniranje diska

Držite sve relevantne stvari u jednom folderu. Možete imati folder čije je ime “baza” ili “kopiranje” ili nešto slično te u taj folder zapravo sortirati sve što koristite na dnevnoj bazi. Tako ćete najlakše kopirati datoteke na mjesečnoj razini i bit će vam lako to odrađivati repetitivno.

Nabavite software koji to radi za vas. Ako ste spremni uložiti novce, možete nabaviti fantastične programe koji ne samo da kloniraju, već miču i dupliće među vašim datotekama. To je posebno praktično za one koji imaju mnogo datoteka.

Koristite i fizičko spremanje i cloud. Ako već imate neku formu kopiranja nekoliko mjeseci, nakon barem 3 ili 4 možete ubaciti još jednu. Dakle, nije loše imati i cloud i fizičko spremanje – ovo će vas svakako spasiti u trenucima kad računalu nikako ne možete pristupiti fizički.

PREPORUKA

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti