back to top

Šta je VoLTE i kako funkcioniše


Šta je VoLTE? VoLTE (Voice over LTE) je tehnologija koja omogućava prenos glasa visokog kvaliteta preko LTE (Long-Term Evolution) mreže. Dok su tradicionalni mobilni pozivi preko 2G ili 3G mreže bazirani na analognom signalu, VoLTE koristi digitalni signal koji se prenosi preko IP (Internet Protocol) mreže.

Ovo donosi niz prednosti kao što su jasniji i čistiji zvuk, brža uspostava veze, smanjenje šuma i podrška za napredne funkcionalnosti kao što su simultani prijenos podataka i glasa.

Resident Evil 4 Remake: Savjeti i trikovi

VoLTE je posebno koristan i potreban za korisnike koji često obavljaju pozive visokog kvaliteta, kao što su poslovni korisnici i oni koji često koriste multimedijalne aplikacije kao što su video pozivi ili prenos podataka uživo. Ova tehnologija omogućava bolje iskustvo korisnicima prilikom obavljanja poziva, jer osigurava veću jasnoću zvuka i manje smetnji.

Također, VoLTE je od velike koristi u područjima s lošim kvalitetom signala, jer omogućava bolji prijem i slanje signala te veću pouzdanost veze.

šta je volte
Šta je VoLTE i kako funkcioniše

Šta je VoLTE

VoLTE je važan za mrežne operatere, dobavljače, proizvođače originalne opreme i potrošače. Budući da je LTE mrežna tehnologija samo za prijenos podataka, VoLTE pruža pozive veće kvalitete, bolju uslugu i mogućnost istovremenog korištenja glasa i podataka.

Kako funkcioniše VoLTE?

VoLTE je baziran na okviru IP multimedijalnog podsistema. Ovo omogućava usluzi da isporučuje multimediju kao protok podataka koristeći zajednički IP interfejs koji može da koristi.

Kako ažurirati Xbox Series X|S

Na primjer, korisnik može pokrenuti poziv koristeći LTE mrežu. Ako odlutaju izvan područja pokrivenosti LTE-om, poziv će se vratiti na staru mrežu. Ova funkcionalnost je poznata kao Kontinuitet jednog radio govornog poziva, gdje LTE mreža istovremeno održava dvije veze dok se LTE signal ne prekine.

Pored toga, preporučeni govorni kodek za VoLTE je prilagodljivi višestruki širokopojasni ili HD glas. HD glas povećava opseg audio frekvencija za glasovne pozive i podiže kvalitet zvuka.

šta je volte
Šta je VoLTE i kako funkcioniše

Podrška za VoLTE

Većina 4G bežičnih mreža koristi LTE tehnologiju i stoga podržava VoLTE. Prema izvještaju Global Mobile Suppliers Association iz januara 2023., 292 mrežna operatera širom svijeta uložila su u VoLTE tehnologiju, a njih 258 je pokrenulo VoLTE mreže.

Većina mobilnih uređaja ima VoLTE mogućnosti, uključujući bilo koji iPhone nakon iPhone 6, sve Google Pixel modele i Samsung Galaxy modele nakon 2015. Korisnici obično imaju opciju uključivanja i isključivanja VoLTE-a kroz postavke uređaja. Da biste uputili VoLTE poziv, oba uređaja uključena u komunikaciju moraju biti kompatibilna sa VoLTE, biti smještena u podržanom području i imati omogućene VoLTE mogućnosti.

Kako se zarađuje od TikToka

Prednosti VoLTE-a

VoLTE može pružiti provajderima usluga i korisnicima uređaja višestruke prednosti:

  • Koristi spektar efikasnije od tradicionalne glasovne tehnologije.
  • Produžava trajanje baterije u poređenju sa VoIP-om.
  • Pruža vrhunski kvalitet zvuka i pozivanja.
  • Nudi pouzdane usluge i interoperabilnost.
  • Omogućava korisnicima da istovremeno upućuju pozive i koriste podatke.
  • Omogućava do šesterosmjerne konferencijske pozive.
  • Primjenjuje se uz multimedijalne usluge, kao što su dijeljenje videa i razmjena multimedijalnih poruka.
  • Pojednostavljuje upravljanje mrežom i pristupačnost programerima.
  • Oslobađa propusni opseg mreže zbog manjeg paketa.
šta je volte
Šta je VoLTE i kako funkcioniše

Kako uključiti/isključiti VoLTE?

Uključivanje i isključivanje VoLTE-a  je  jednostavan proces. Ako vam mobitel ima podršku za isti, u postavkama ćete naći opcije. Dovoljno je da telefon podržava 4G VoLTE.

Ponekad telekomi i proizvođači koje rade pametne telefone VoLTE nazivaju “HD calls”. Stoga, ako u postavkama vidite “HD call” opciju, imajte ovo na umu..

Kako prepoznati font na slikama na internetu

Android

Da biste uključili ili isključili VoLTE na Androidu, dovoljno je da prvo otvorite Settings aplikaciju. Zatim nađite opcije Connection > Mobile Networks (može se i drugačije zvati, ovisno o telefonu kojeg koristite). Tapnite na Primary SIM. Zatim nađite VoLTE switch i uključite ga ili isključite. Često kraj te opcije stoji poruka “May improve call quality” ili nešto slično.

iOS

Dovoljno je da otvorite Settings  te zatim odaberete opcije Mobile Data > Mobile Data Options > Voice & Data. Pri dnu ekrana ćete vidjeti VoLTE opciju. Također ju ovdje možete isključiti ili uključiti.

Pročitaj još:

Predstavljen je novi izgled Google-ovog web pretraživača koji podržava AI! Veliki naglasak je stavljen na pomoć pri kupovini proizvoda.

Kako riješiti problem prekomjerne potrošnje CPU resursa dok igrate igrice na Windows PC-u?

Online banka i kako funkcioniše – eKako

Razlika između 2.4GHz i 5GHz WiFi frekvencija

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti