Razno

Kompletan Tutorijal: Kako numerisati stranice u Word-u?

Numerisanje stranica u Wordu (Važi za: Word 2016, Word 2013, Word 2010 i Word 2007) U prethodnom tutorijalu govorili smo kako napraviti sadržaj u Wordu. Sada je na red došla i numeracija stranica. Pa da krenemo:

Kako numerisati stranice u Wordu?

1.) Kliknite na Insert meni, pa zatim na Page Number.

2.) Izaberite lokaciju, kao na primer Top of Page za vrh stranice ili Bottom of Page za dno stranice i izaberite izgled u galeriji. Word automatski numeriše svaku stranicu.

Savet: Želite promeniti izgled brojeva koje ste upravo dodali u vaš Word dokument? Idite na Home meni i izaberite Font opciju kako bi izvršili promene, na primer vrstu i izgled fonta, veličinu i boju.

3.) Nakon što ste završili, kliknite Chose Header and Footer ili dva puta kliknite bilo gdje izvan područja zaglavlja ili poglavlja.

Savet: Word automatski numeriše sve stranice, ali to možete promeniti ukoliko želite. Na primer, ako ne želite da se broj stranice pojavi na prvoj stranici vašeg dokumenta, dva puta kliknite u blizini vrha ili dna stranice kako bi otvorili Header & Footer Tools Design karticu i idite na opciju Different First Page. Za  više opcija, kliknite na Insert, pa zatim na Page Number, te na Format Page Numbers.

Kako dodati brojeve stranica na zaglavlje ili poglavlje?

Ukoliko već imate zaglavlje i poglavlje u vašem dokumentu i pitate se kako numerisati stranice u Wordu bez da izgubite informacije, koristite kod polje oznake.

Korištenje polja oznake kako bi se numerisale stranice

Savet: Možda bi vam pomoglo kad bi imali pregled ne samo sadržaja područja vašeg poglavlja i zaglavlja, već i mesta formatiranja. Iz Home menija izaberite Paragraph grupu, i idite na opciju Show/Hide (¶) kako bi se mesta formatiranja prikazala.

1.) Dva puta kliknite na područje zaglavlja (vrha stranice) ili poglavlja (dna stranice) kako bi otvorili Design karticu ispod Header & Footer Tools opcije.

2.) U Position grupi odaberite Insert Allignment Tab, a ispod Alignment prihvatite trenutnu Center opciju ili izaberite Left ili Right opcije kako bi pomerili poziciju sa sredine lijevo ili desno. Kliknite OK.

3.) U Insert grupi izaberite Quick Parts opciju, a zatim idite na Field kako bi otvorili Field prozor.

4.) U Field names listi izaberite Page i ispod Field proporties odaberite format numerisanja koji želite koristiti, a zatim kliknite OK.

Promenite kada i kako se vaši brojevi stranica prikazuju

Kada ste shvatili kako numerisati stranice u Wordu, možete promeniti način na koji se oni prikazuju na stranici i kako izgledaju.

1.) U vašem delu zaglavlja i poglavlja selektujte broj stranice a zatim kliknite na Insert Alignment Tab i ispod Alignment odaberite drugačiju postavu.

2.) U Header & Footer grupi izaberite opciju Page Number, a zatim Current Position.

3.) Odaberite stil koji želite u galeriji za broj stranice.

Napomena: Skrolajte po listi stilova unutar galerije kako bi pronašli onaj koji vam se sviđa. Možete izabrati Page Y format za jednostavni (1) format broja na primer, ili Page X of Y (stranica X od Y) stil kako bi dobili više definisani broj (Page 1 of 7). Eksperimentišite kako bi pronašli stil koji vam najviše odgovara.

Takoše možete promeniti izgled broja stranice.

  • Dok je vaš dokument otvoren pritisnite zajedno Ctrl + D na tastaturi kako bi otvorili Font prozor na kojem moćete promeniti vrstu, veličinu i stil fonta, kao i boju.

Kako dodati opciju stranica X od Y numerisanja u vaš dokument?

Ukoliko želite da se prikaže broj stranice sa ukupnim brojem svih stranica u vašem dokumentu, možete koristiti galeriju brojeva stranica ili staviti polje oznake. Najbrži način jeste preko galerije brojeva stranica (Page Number Gallery). Ali samo pazite, biranje nečega iz ove galerije će zameniti vaše trenutno zaglavlje ili poglavlje ukoliko ga imate.

Korištenje galerije brojeva stranica kako bi dodali opciju stranica X od Y

Galerija brojeva stranica pruža meni brojeva koji su spremni za korištenje na stranicama.

1.) Idite na Insert karticu i kliknite na Page Number.

2.) Odaberite lokaciju koju želite, kao što je vrh stranice, tj. Top of Page opcija.
NapomenaPage Margins lokacija ne sadrži preformatirane stranica X od Y brojeve.

3.) U galeriji skrolajte kroz opcije dok ne dođete do Page X of Y, odaberite je.

4.) Odaberite format numerisanja stranice koji želite.

5.) Da se vratite na osnovni pregled vašeg dokumenta kliknite na Close Header and Footer.

Korištenje oznake polja kako bi dodali stranica X od Y opciju

Kada koristite galeriju brojeva stranica, Word automatski dodaje dve oznake polja za vas  Page i  NumPages. Ove oznake sami morate dodati ručno ako ne želite izgubiti informacije koje se već nalaze unutar zaglavlja i poglavalja vašeg dokumenta.

1.) Dva puta kliknite na područje zaglavlja ili poglavlja (blizu vrha ili dna stranice).
Ovo će otvoriti Design meni ispod Header & Footer Tools.

2.) Stavite kursor vašeg miša na meesto gde želite dodati brojeve stranica.

Da bi postavili brojeve stranica u sredini ili sa desne strane stranice, uradite sljedeće:

  • Kako bi postavili vaše brojeve stranice u sredinu kliknite na Insert Allignment Tab u Position grupi od Design menija, kliknite Center, a zatim OK.
  • Kako bi postavili vaše brojeve stranice sa desne strane stranice kliknite na Insert Allignment Tab u Position grupi od Design menija, kliknite Right, a zatim OK.

3.) Ukucajte stranicu i razmak.

4.) U Insert meniju kliknite na Quick Parts, a zatim na Field.

5.) U Field names listi kliknite Page,a zatim OK.

6.) Nakon broja stranice unesite razmak (space), zatim of (ili), te još jedan razmak.

7.) U Insert meniju kliknite na Quick Parts, a zatim Field.

8.) U Field names  listi odaberite NumPages, a zatim kliknite OK.

9.) Nakon ukupnog broja stranica unesite razmak, a zatim unesite stranice.

10.) Kako bi promijenili format numeriranja, kliknite na Page Number u Header & Footer grupi, a zatim na Format Page Numbers.

11.) Da se vratite na osnovni pregled vašeg dokumenta kliknite na Close Header and Footer u dizajn  meniju (ispod Header & Footer Tools).

Počnite numerisanje od drugih stranica vašeg dokumenta

Može se desiti da ne želite da brojevi koji su prikazani u zaglavlju ili poglavlju budu isti kao što su stvarni brojevi stranice. Ako je prva stranica zapravo naslovnica na primer, a druga stranica je sadržaj, onda možda želite da treća stranica bude prikazana kao stranica 1.

Kako bi započeli numeriranje od drugih stranica u vašem dokumentu, sve što trebate da uradite jeste da podijelite dokument na sekcije.

Dodavanje različitih brojeva stranica ili formata brojeva u različite sekcije

Recimo da želite koristiti različite brojeve stranica ili formata brojeva i stilove u različitim delovima vašeg dokumenta. Možete koristiti brojeve stranica kao što su i, ii, iii… za predstavljanje i sadržaj i 1,2,3… za sve posle toga. Trik je u tome da podijelite dokument na dvije sekcije i pobrinete se da one nisu vezane.

1.) Kliknite na prvu stranicu vašeg dokumenta na mesto gde želite početi, zaustaviti ili promeniti numerisanje stranice.

2.) Iz Layout menija izaberite Breaks, a zatim Next Page.

Savet: Možda bi vam pomoglo kad bi imali pregled ne samo sadržaja područja vašeg poglavlja i zaglavlja, već i mjesta formatiranja. Iz Home menija izaberite Paragraph grupu, i idite na opciju Show/Hide (¶) kako bi se mesta formatiranja prikazala.

3.) Na stranici nakon podjele  sekcija dva puta kliknite na zaglavlje (vrh stranice) ili poglavlje (dno stranice) i to na područje gde želite staviti brojeve stranice. Ovo će otvoriti Design meni ispod Header & Footer Tools menija.

4.) Izaberite Link to Previous opciju kako bi isključili vezu između zaglavlja i poglavlja u prethodnoj sekciji.

Napomena: Možete potvrditi da ste isključili vezu između zaglavlja i poglavlja ako odete na Go to Header opciju ili na Go to Footer. Opcija koja nema bleda slova pokazuje koja je veza isključena. Na primer, na slici iznad Go to Header opcija je ta koja nije dostupna i ima beda slova, tako da to znači da je veza sa podglavljem u prethodnoj sekciji isključena.

5.) U Header & Footer grupi izaberite Page Number, lokaciju i zatim izaberite stil koji želite u galeriji.

6.) Kako bi izabrali format ili podesili startni broj u Header & Footer grupi izaberite Page Number  opciju, a zatim idite na Format Page Numbers kako bi otvorili Page Number Format prozor.

7.) Uradite nešto od sledećeg:

  • Izaberite Number Format kako bi izabrali format za numerisanje,
  • Ispod Page numbering stavke, izaberite Start at opciju i unesite broj od kojeg želite da numerisanje počne.

8.) Kada ste završili kliknite OK.

Ako imate bilo kakvih dodatnih pitanja vezano za numerisanje stranica u wordu slobodno nas kontaktirajte i mi ćemo Vam rado odgovoriti!

Nasumični postovi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button