Windows

Koji je najbolji antivirus za Windows 10? | ITRevolucija

Windows 10 vas neće gnjaviti da instalirate antivirus kao što je Windows 7. Jošš od Windowsa 8, Windows sada dolazi sa već instaliranim antivirusom koji se zove Windows Defender. Ali da li je on zaista najbolji za zašštitu vaššeg računara ili samo dovoljno dobar? Windows Defender je u biti najnovija Microsoft Security Essentials verzija, besplatni antivirus program kojeg Microsoft nudi za Windows 7. Sada dolazi kao već instaliran, čineći tako da svi Windows 10 računari imaju neku osnovnu razinu antivirusne zašštite.

Da li je Windows Defender dovoljno dobar?

Ovaj antivirus automatski bude pokrenut nakon instalacije operativnog sistema. Windows Defender automatski skenira programe koje otvorite, preuzima nova ažžuriranja iz Windows Updatea i pružža interfejs kojeg možžete koristiti za dubinska skeniranja.
Ali koliko je stvarno dobar? Pa, ako ćemo govoriti istinu, Microsoftov antivirus je malo iza ostalih kada je u pitanju poređenje sa testovima konkurentnih antivirusnih programa. Ovo je pomalo razočaravajuće s obzirom da se mnogima ljudima sviđaju Microsftovi antivirusni programi.
Windows Defender ipak ima mnogo prednosti. Dolazi kao već instaliran, neće vas uznemiravati sa pop-up prozorima i zahtijevati novac i dosta je lakšše u poređenju s nekim ostalim konkurentnim antivirusnim solucijama. Neće pokuššati pregledati vašše podatke o pregledavanju kako bi zaradio novac od toga, kao ššto su to neki besplatni antivirusi počeli raditi u očajnom pokuššaju profitiranja.

Sve u svemu, Windows Defender ne pružža toliko loššu zašštitu, uz pretpostavku da održžavate vašš Windows ažžuriranim, koristite ažžurirani pretražživač i izbjegavate potencijalno opasne dodatke kao ššto su Java na primjer. Ukratko, praćenje standardnih kompjuterskih sigurnosnih praksi je dug put, a Windows Defender kombinira to sa osnovnom linijom zašštite.

Windows Defender dobiva prilično niske “rezultate“ na antivirusnoj tabeli, samo 3,5/6 na AV-TESTu i nejasno i nepotpuno je „testiran“ od strane AV-Comparatives firme. Međutim, kada je riječ o stvarnim statistikama, AV-TEST je pronaššao kako je uspio uhvatiti 99% š“širokog i prevladivog malwarea” u oktobru 2015., uz 95% zero-day napada. AV-Comparatiives stvarna zašštita otkriva kako je uspio uhvatiti 94,5% prijetnji. To je sasvim solidno, iako je nižže od gotovo svake druge opcije (a kada uzmete u obzir da veličina AV-Comparatives uzoraka iznosi od oko 1517 prijetnji, to znači da je njih 89 uspjelo proći).

BitDefender i Kaspersky s druge strane uspjevaju zašštiti 100% na AV-TEST zero day testiranju i 99,9% na oba AV-TEST i AV-Comparatives stvarna testa.

U proššlosti je Microsoft naglasio kako su usredototočeni na malware koji zapravo prevladava u stvarnom svijetu, dok testovi nisu reprezentativni i drugi antivirusni proizvođači namiješštaju svoje antiviruse kako bi se prikazali dobrim u testovima. Međutim, Microsoftovi zaposlenici višše općenito ne komentariššu na rezultate testova.

Windows 10 uključuje i razne druge zašštite koje su predstavljene u Windowsu 8, kao ššto je SmartScreen filter koji spriječava preuzimanje i pokretanje zlonamjernih programa, bez obzira koji antivirus koristite. Chrome i Firefox također posjeduju Googleovu opciju sigurnog surfanja  koja blokira mnoga preuzimanja.

Ukratko, Windows Defender nije lošš sam po sebi, ali jednostavno nije tako dobar kao druge opcije. Međutim, daleko je najmanje nametljiv, s obzirom na većinu drugih antivirusnih programa koji dolaze u paketu sa crapwareom, opcijom instaliranja problematičnih browser dodataka i sadržže povremene popup oglase.

Ukoliko se služžite zdravim razumom i imate dobru sigurnosnu praksu, Windows Defender možže biti sasvim u redu za vas, ovisno o toleranciji rizika. Međutim, ukoliko redovno skidate piratske programe ili vrššite bilo kakve stvari s velikim rizikom, možžda bi trebali preskočiti Windows Defender i nabaviti neššto što radi bolje, pogotovo na malware testovima.

Koji je najbolji antivirus za Windows 10?

Činjenica je da je tešško reći da li je Windows Defender “dovoljno dobar” u stvari,a uz to je zaista tešško preporučiti samo jedan određeni proizvod, jer su svačije potrebe i tolerancije različite. Čak i u naššem timu, svako voli neššto drugo.

Međutim, možžemo vam navesti neke od našših  favorita, a vi možžete odabrati ono ššto vam najbolje odgovara za vaššu situaciju.

Ako žželite apsolutno najbolju zašštitu: onda ćete morati malo platiti za to. Kaspersky je dosljedno rangiran na vrhu raznih antivirusnih testova i mnogo nam se sviđa njegov interfejs, tako da ako žželite najbolju moguću zašštitu za svoj računar, ne tražite dalje.

Ako žželite najbolju besplatnu zaštitu: možžete i sami pregledati rezultate na testovima da vidite najbolje moguće besplatne opcije, ali mislimo da Avira Free Antivirus trenutno nudi najbolje. Redovno postižže visoke rezultate na testovima i ukoliko isključite opciju instaliranja Ask Toolbara, deinstalirate browser dodatak i ako vam ne smeta da iskoči poneka reklama, u pitanju je mnogo manje nametljiv program u poređenju s većinom drugih besplatnih opcija.

Ako žželite najmanje nametljivu besplatnu zašštitu: Windows Defender vas nikada neće navesti da instalirate neššto ššto nežželite i nikada vas neće guššiti sa reklamama. Ukoliko žželite program koji se ne nameće višše od savrššene zašštite, onda je Windows Defender pristojan izbor.
Windows Defender će se automatski isključiti kada instalirate neki drugi antivirus, a zatim će se opet uključiti kada taj antivirus deinstalirate. Dizajniran je kako bi vam se “sklonio s puta”.

Antivirus nije dovoljan, potrebni su vam Anti-Malware i Anti-Exploit također

Antivirus je važžan, ali ovih dana, veoma je bitno da koristite i dobar anti-exploit program kako bi zašštitili vašše preglednike i dodatke, koji su najvišše na meti napadača. MalwareBytes Anti-Exploit je besplatan program koji ovdje preporučujemo. Funkcioniše slično kao Microsoftov EMET sigurnosni alat, ali je višše prilagođen korisnicima i pružža višše sigurnosnih mogućnosti. Ovo pomažže pri blokiranju uobičajenih exploit (iskorišštavanje) tehnika, čak i ako su u pitanju zero-day napadi koje nikada prije niste vidjeli.

MalwareBytes Anti-Exploit će blokirati sve te neugodne flash zero-day napade za koje ste nedavno čuli, na primjer. Osigurava vašš preglednik, dodatke i druge mete napada, brani vas od uobičajenih najčeššćih tehnika napada, a ne samo od svakog poznatog dijela malware softvera.

Kad ste već tu, preporučujemo vam da preuzmete MalwareBytes Anti-Malware koji je sam po sebi vrlo stabilan anti-malware program koji dobro funkcionišše kao kompliment antivirusnim i anti-exploit programima. On pronalazi mnogo “potencijalno nežželjenih programa” (skraćeno PUP na engleskom) i ostali junkware kojeg tipični antivirus ne možže pronaći.

Sa ove tri opcije– MalwareBytes Anti-Exploit, MalwaryeBytes Anti-Malware i antivirisom koji je najbolji za Windows 10 po vaššem miššljenju, bit ćete prilično dobro zaštečeni.

Tagovi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.