Mobiteli

Novi iPhone 2018: Najnovije glasine o specifikacijama, oznakama i datumu izlaska na tržište

Prema izveštajima raznih medija, kasnije ove godine Apple planira da predstavi tri nova iPhone modela koji mogu uključivati znatno veću verziju iPhone X i Phone X plus-a, kao i treću, značajno jeftiniju LCD verziju.

Vredno je zapaziti da cena do sada nije bila nikakva prepreka najvećeg brenda. Naime, iako je prilično skup, iPhone X je najprodavaniji pametni telefon u prva tri meseca 2018. godine, a slede ga iPhone 8 i 8 Plus. Naravno, jeftinija verzija se proširila na mnoga tržišta. Međutim, šest meseci nakon što se iPhone X pojavio, telefon je počeo da gubi na svojoj prvobitnoj popularnosti.

Pored boljeg dizajna i dodavanja novih karakteristika, Apple će verovatno lansirati telefon sa poboljšanjima koja se od njih uvek i očekuju – novi materijali i boje, brža obrada podataka, veća rezolucija ekrana i unapređenja koja će omogućiti duže trajanje baterije.

Iako nas još ceo mesec avgust deli od predstavljanja novog iPhone-a, i nemamo nikakve konkretne dokaze o tome kakve su njegove karakteristike, glasine već stvaraju sliku o tome kakav bi telefon mogao da bude predstavljen.

Sasvim je sigurno da će stručnjaci za servis iPhone telefona imati sve manje posla, budući da je svaki novi model sve robusniji i otporniji.

Kakavo je rešenje sa OLED-om ili LCD-om za sledeći iPhone X?

 

Mnogobrojni izvori tvrde da će Apple u svoj program uvrstiti barem jedan jeftiniji iPhone sa LCD ekranom u 2018. godini, ali glasine se ne poklapaju po pitanju toga koji će telefoni imati OLED, a koji LCD ekrane.

Wall Street Jurnal očekuje da će se manje skupi LCD uređaji prodavati brže od skupljih iPhone-a sa OLED ekranima. Oni pretpostavljaju da će se Apple pojaviti sa dva OLED iPhone-a i jednim iPhone-om sa LCD ekranom, ali će verovatno proizvesti veći broj LCD iPhone-a, jer se očekuje njihova veća prodaja.

Bivši Apple-ov analitičar Ming-Chi Kuo podržao je ovu tvrdnju početkom jula, kada je predvideo prateće specifikacije za iPhone 2018:

  • 5,8-inčni OLED iPhone;
  • 6,5-inčni OLED iPhone Plus;
  • i 6,1-inčni LCD iPhone.

Ming-Chi Kuo takođe navodi da će se modeli zasnivati na dizajnu današnjeg vodećeg ful skrina.

Prema Jusy Hong-u, analitičaru u Information Handling Services-u, moglo bi se očekivati da će sva tri nova modela izgledati slično kao i IPhone X (uključujući i LCD model).

Sasvim verovatno: Datum izlaska na tržište je septembar 2018. godine

Apple nije zvanično objavio kada ćemo videti njihov najnoviji telefon, ali se svi slažu da je to otprilike vreme kada oni po tradiciji izbacuju nove modele, dakle septembar mesec.

Nakon što su se u prvim godinama lansiranja iPhone-a novi modeli pojavljivali u junu, Apple je prešao na početak septembra sa iPhone-om 5 u 2012. godini, i od tada svake godine novi modeli su predstavljani u septembru. Ne postoji apsolutno nijedan razlog da verujemo da će se ovo promeniti u 2018. godini.

Glasine: Ekonomski pristupačniji LCD uređaj možda neće biti pušten u prodaju pre oktobra

Priča se da je plan Apple-a da ove godine izbaci na tržište tri nova iPhone-a. Dva sa OLED ekranima i jedan sa LCD ekranom. Iako se pretpostavlja da će se dva OLED modela pojaviti u septembru, prema Katy Huberty, poznatoj analitičarki Morgan Stanley investicione banke, korisnici možda neće videti LCD verziju novog iPhone-a pre oktobra.

„Trenutno ne vidim bilo kakav razlog za kašnjenje Apple-ovog  5,8 inčnog i 6,5 inčnog OLED iPhone-a. Međutim, problemi sa LED pozadinskim diodama  prouzrokovali su kašnjenje od jednog meseca u masovnoj proizvodnji 6,1 inčnog LCD modela iPhone-a, tako da je moguće predvideti kašnjenje njegove isporuke od šest nedelja“.

Oni koji žele da uštede na kupovini novog iPhone 2018 možda će morati da čekaju malo duže pre nego što im ova jeftinija varijanta bude dostupna za kupovinu.

Glasine: Mogući nazivi su iPhone 11, iPhone X Plus ili iPhone X2

Najmanje je verovatno da će novi telefon nositi oznaku iPhone 9.

Prema nekim analitičarima, Apple se možda vrati na nomenklaturnu seriju „S“, nudeći nam iPhone XS i XS Plus ili možda numerički ekvivalent X2.

Oni ukazuju da postoje prilično raznovrsne dizajnerske mogućnosti za dva iPhone-a 11, zbog čega je verovatno da Apple u potpunosti ukloni brojeve iz oznaka svojih novih telefona, barem kada je u pitanju osnovni model, koji ne nosi X oznaku – slično pristupu koji je kompanija na početku imala sa tabletima, koji svake godine nose samo oznaku novi iPad.

Glasine: Tri zadnje kamere

Ovakve glasine dolaze iz više izvora.

Na osnovu tvrdnji Chinese language Economic Daily News, jedan od novih iPhone 2018 modela bi mogao da ima kameru sa pozadinskim osvetljenjem i trostrukim objektivom. U članku se kaže da bi takva zadnja kamera imala poboljšan zum i poboljšan kvalitet slike u tamnom okruženju. Dakle, slično kao što novi Huawei P20 Pro dolazi sa trostrukim objektivom na zadnjoj kameri.

Prema Forbes-u, najnoviji model iPhone X Plus 2018 bi mogao biti telefon koji će imati kameru sa tri vertikalno složena objektiva.

Nasuprot tome, postoje i tvrdnje da ipak nećemo videti tri objektiva za kamere sve do 2019. godine, i da bi ta kombinacija mogla stvoriti dubinu slike koja bi se koristila za AR, oblast u kojoj Apple brzo napreduje.

Glasine: Veći iPhone

Bloomberg izveštava da je Apple razvio dva nova super velika iPhone-a:

  • OLED model od 6,5 inča – „Plus“ verzija iPhone-a X, koji će biti najveći iPhone telefon ikada;
  • i LCD verziju od 6,1 inča.

Na osnovu toga se pretpostavlja da će Apple možda izbaciti postojeću veličinu od 5,8 inča za iPhone X, obzirom na navodno smanjene porudžbine za OLED komponente.

Glasine: Identifikacija lica (Face ID) kada je telefon u horizontalnom položaju

Prema već pomenutom analitičaru Ming Chi Kuo-u, sa tehnologijom za prepoznavanje lica koja je ubačena u seriju iPhone 2018, Apple bi mogao da izbaci senzor otisaka prstiju iz sledeće serije telefona, što bi moglo značiti kraj linije za Touch ID.

Ove glasine koje potiču iz više izvora (MacOkatara, MacRumors i Bloomberg) govore da će sledeća verzija identifikacije lica biti u stanju da otključa telefon dok je u horizontalnom položaju, što je i  standardna orijentacija za većinu iPad korisnika.

Tagovi