back to top

Šta je Windows 11 S Mode?

“Van mode” je opcija koju je Microsoft napravio da pruži korisnicima sigurno i ugodno iskustvo u korišćenju Windows operativnog sistema.

Windows 11 S mode potpuno zaključava vaš računar. Jednom aktiviran, S režim vam omogućava da uživate u najvišem nivou sigurnosti koji Microsoft može da ponudi. Međutim, postoje neka ograničenja.

Ova ograničenja, sama po sebi, ne bi vam trebala smetati ako jeste naprednije Windows korisnik ili ako želite svoje dijete bezbedno koristi tehnologiju.

Van mode” način rada koji će vam se također svidjeti ako koristite poslovni laptop/računar i raditi sa osjetljivo dokumenata.

Međutim, ako ste korisnik Windows-a i/ili odrasla osoba koja preferira fleksibilnost a ti ne želiš nema dodatnih ograničenja unutar samog operativnog sistema, prvo biste trebali dobiti potpunu sliku o ovom načinu rada. Više o tome možete pročitati u nastavku.

Šta je Windows 11 S način rada?

Van mode” je opcija koju je Microsoft napravio da pruži korisnicima sigurno i ugodno iskustvo u korišćenju Windows operativnog sistema.

U ovom režimu, vaš računar dobija pristup samo osnovnim resursima i drajverima.

Štaviše, “S” način rada zamrzava sve ostale aplikacije koje oni troše vašu RAM memoriju i procese koji može učitati vaš CPU. Windows S režim će zvučati vrlo poznato ako ste ga koristili Chromebook.

windows 11 s mode
Šta je Windows 11 S Mode?

Trebate li koristiti “S Mode”?

Zavisi. Evo pet razloga zbog kojih biste mogli razmisliti o pokretanju računara u Windows S načinu rada:

Želite da brinete o bezbednosti vašeg deteta

Režim „S“ ograničava aplikacije koje se mogu pokrenuti na računaru samo na aplikacije Microsoft Store. Dakle, vaše dijete ne može preuzeti softver s interneta i pokrenuti ga.

Također, tada je moguće samo pretraživati ​​Internet Microsoft Edge web pretraživač, sa dodatno online sigurnost koji sprječava djecu da posjećuju nesigurne web stranice.

Međutim, pretraživač ne blokira tačno pristup svim stranicama. Dakle, trebali biste razmotriti druge opcije roditeljske kontrole za PC ako želite “preciznija ograničenja”.

Možda ćete htjeti nabaviti (standardni) računar za svoje dijete i staviti ga u “S” način rada ako ga ne želite kupiti Chromebook po skoro istoj cijeni.

Ako je potrebno, možete isključiti računar iz “S” moda ako postoji tehničke potrebe se povećavaju. ali zapamti, deaktivacija Režim „S“ je prilično jednostavan, a vaše dijete školskog uzrasta može naučiti da zaobilazi roditeljski nadzor.

Radite sa osjetljivim dokumentima

Prozor “S” mod sprečava korisnici da instalirati trećeparty aplikacije. Ovo ograničenje znači da su vaše šanse za instalaciju zlonamjeran softver na vašem računaru značajno smanjena.

Dakle, ako ste poslovna osoba koja svakodnevno radi sa dokumentima koji sadrže tajne (i osjetljive) podatke, svoj lični računar možete koristiti u “S” modu.

Zapamtite, ovo također znači da ne možete koristiti interni (u kući) ili vlasnički (vlasnički) softver u “S” modu.

windows 11 s mode

Ako je vaša kompanija razvila aplikaciju za svoje poslovanje, pokretanje “S” načina rada spriječit će vas da je koristite.

Korišćenje računara u „S“ režimu je korisno samo ako uz sistem dobijete laptop kompanije Windows Pro ili Enterprise.

Želite digitalni “detoks”

Ako osećaš da ti treba bijeg od digitalni svijeta, ali ne možete u potpunosti izbjeći svoj računar, razmislite o računaru u “S” modu.

Igre u Microsoft Store nisu najuzbudljivije, one na kojima su mnogo bolje Steam. Nema ni mnogo korisnih aplikacija trećih strana. Ne postoji ni desktop verzija WhatsApp ili slično.

Dakle, koristit ćete samo aplikacije potrebne za vašu produktivnost, odnosno rad.

Samo zapamtite da je “S” način “jednosmjerna ulica”. Nema napuštanja “S” moda i vraćanja nazad. Dakle, ako trebate instalirati novu aplikaciju koja nije Microsoft Store za posao, morat ćete izaći iz “S” moda.

Alternativa bi bila korištenje odvojene kompjuterske ili web-bazirane verzije aplikacija. Ako su, naravno, dostupni.

Želite “Chromebook iskustvo”

“S” način rada vam pruža iskustvo slično onome što pruža Google Chromebook. Dakle, možete nabaviti vrhunski računar i isprobati “S” način rada nekoliko dana ili sedmica.

Tako da možete odlučiti da li želite svu tu snagu ili vam osnove odgovaraju.

Što je još važnije, zadržavate mogućnost isključivanja “S” načina rada kad god poželite – nešto što nemate mogućnost da radite na Chromebookovima.

Brže pokretanje računara

Ako ste dugogodišnji korisnik Windows OS-a, primijetit ćete kako dizanje (pokretanje računara) traje duže od vas instalirati više aplikacija.

Ovo kašnjenje je zato što neke aplikacije za automatsko pokretanje počinju da rade u pozadini nakon što uključite računar.

Softver treće strane i zlonamjeran softver posebno uzrokovati ovo kašnjenje. “S” način rada vam omogućava da koristite aplikacije optimizirane za Windows i smanjuje rizik od dobijanja zlonamjernog softvera koji usporava vaš računar.

windows 11 s mode
Brže pokretanje računara uz Windows 11 S Mode

Koji su nedostaci korištenja “S” načina rada?

Vaš računar radi onako kako je Microsoft nameravao: siguran i efikasan. Međutim, postoje nedostaci:

Možete instalirati samo aplikacije iz Microsoft Store-a

 “S” korisnici mogu samo pokrenuti/instalirati Moderna univerzalna Windows platforma (UWP) aplikacije iz Windows prodavnice.

To su aplikacije koje su direktno napravili ili odobrili Microsoft programeri. Druge vrste aplikacija koje se isporučuju putem licenci trećih strana u Microsoft Store-u neće biti dostupne u režimu „S“.

Ne možete koristiti komandnu liniju ili uređivače koda

“S” način rada nije za vas ako jeste programer“haker”, administrator ili IT osoba koja upravlja mrežom kompjuterskih računara.

“S” način rada sprječava korisnike da koriste Window Terminal ili PowerShell. Ne možete koristiti ni jedno ni drugo Linux.

Glavni razlog je taj što ove aplikacije rade izvan sigurnog okruženja koje štiti operativni sistem od zlonamjernog softvera. stoga, VS Code i drugi uređivači koda i alati za programere više nisu dostupni.

Windows Registry nije dostupan

Kao komandna linija (terminal) i uređivač koda, Windows Registry takođe nije dostupan za korisnike u “S” modu.

Registrirajte se (Windows Registry) je moćna baza podataka konfiguracijskih postavki koja omogućava naprednim korisnicima da prilagode sam Windows operativni sistem prema vlastitom ukusu – izvan uobičajenih postavki.

Međutim, “igranje” sa Windows registrom može naštetiti vašem računaru, nešto što je “S” režim dizajniran da spreči.

šta je windows 11 s mode i treba li ga koristiti?

Kako aktivirati “S” mod?

Ne možete samo aktivirati “S” mod; dolazi unapred instaliran ili se isporučuje sa operativnim sistemom. Dakle, kada nabavite novi laptop, imaćete mogućnost da ga koristite “S” način rada kada ga instalirate po prvi put.

Neki kompjuteri, kao Površinaisporučuju se samo sa “S” načinom rada i ne možete prvo isprobati “S” način rada.

Kako “napustiti” ovaj “S” mod ako je aktiviran?

Prije nego počnete deaktivirati “S” način rada, imajte na umu da je napuštanje “jednosmjerne ulice”. Ne možeš otići i vratiti se.

Međutim, prvi korak je da provjerite da li vaš računar radi u “S” modu. To možete učiniti navigacijom do Windows > Postavke > Sistem > O. Vaša Windows specifikacija će se pokazati ako koristite Windows 11 Home u “S” načinu.

Ako vaš računar zaista koristi Windows 11 Home edition u “S” modu, možete ga ostaviti na sljedeći način:

  • Windows > Postavke > Sistem > Aktivacija
  • Kliknite na “Nadogradi svoje izdanje Windowsa” (Nadogradi svoje izdanje Windowsa)
  • Pratite uputstva na ekranu

Prozor S način rada: brz, siguran, ali ograničen

“S” način preuzima odgovornost za održavanje vašeg kibernetički sigurnost sa tobom. Takođe dobijate bolje performanse vašeg hardvera na vašem računaru.

Ovaj mod je pogodniji za ljude koji se ne žele petljati s tehnologijom.

Ako još uvijek ne možete odlučiti, dobra vijest je da možete kupiti običan računar i isprobati “S” način rada. Problem je u tome što se ne možete vratiti kada odlučite da ga deaktivirate.

pcchip.hr

Preporuka

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti