Šta uraditi kada mobitel upadne u vodu? (4 laka rješenja)

Svi poznajemo jednog prijatelja kojem je nekada telefon ispao u vodu i koji je onako panično tražio rješenje. Dobra vijest je da ne morate paničariti, jer u nastavku donosimo šta treba uraditi kada mobitel upadne u vodu.

Danas se sve veći broj mobitela proizvodi s vodootpornim certifikatom IP68, ali ni on nije stopostotni garant da je Vaš mobitel totalno zaštićen od vode. Isto tako veoma je teško predvidjeti koliku će štetu voda učiniti mobilnom uređaju jer je teško ustanoviti koliko je vode prodrlo u unutrašnjost mobitela. Također je jako bitna i reakcija odmah nakon dodira telefona s tekućinom.

No, ne treba se pretjerano zamarati, jer ako je mobitel upao u vodu trebate pokušati nešto od sljedećih savjeta.

Ugasiti uređaj

Čim izvučete mobitel iz vode potrebno je ugasiti uređaj. Čak iako se ne čini da nema većih posljedica ne treba pokretati mobitel određeni period.

Ako postoji mogućnost vađenja baterije, bateriju je potrebno izvaditi i ostaviti na ravnu podlogu i po mogućnosti osušiti bateriju. No, danas rijetko koji uređaji imaju tu mogućnost s toga je najbolje ugasiti mobitel zatim ga posušiti.

Riža ili silica gel

Iako na prvu zvuči pomalo apsurdno, ali riža se pokazala kao dobro sredstvo apsorpcije vode. Pa se s toga savjetuje da mobilni uređaj ubacite u vrećicu ili posudu riže i zatvorite je.

mobitel upadne u vodu
Riža se odlično pokazala kod prikupljanja vlage

Ubacivanjem mobitela u posudu s rižom izvući će svu vlagu iz Vašeg uređaja.Što duže mobitel ostane u riži to je bolje. Treba istaći da se ovdje radi o sirovoj riži, a ne kuhanoj.

Pored riže slično rješenje predstavlja i silica gel koji se dobiva pri kupovini npr. novih cipela, torbi, novčanika. Riječ je o sitnim kuglicama koje su ispunjene amorfnij silicij dioksidom koji se još naziva silica gel.

Njihova osnovna funkcija jeste upijanje vlage što se dokazalo kao odlična opcija kada Vam mobitel upadne u vodu.

NAPOMENA: Nemojte nasjedati na trikove koji kruže internetom da je potrebno sušiti mobitel u mikrovalnoj pećnici ili fenom za kosu. Visoke temperature štetno djeluju na uređaj isto koliko i sama voda!

Zaštita mobitela od vode

Ukoliko ste iskusni s ovim situacijama, pripremite se za budućnost jer nikada ne znate kada će se ovako nešto ponovo dogoditi.

Danas su veoma zastupljene vodootporne maske za mobitele koji uz pomenuti certifikat dodatno štite mobitel od vlage. Tako da nemojte se ustručavati i ako ste u mogućnosti nabavite si istu.

mobitel upadne u vodu
Vodootporne maske za mobitele

Šta NE treba uraditi kada mobitel upadne u vodu

Kako postoje savjeti za čišćenje mobitela od vode, tako isto postoje savjeti šta nipošto ne treba činiti kada mobitel izvadite iz tekućine.

Kao što je spomenuto na početku teksta, odmah nakon što ste izvadili mobitel nikako ga ne bi trebali držati uključenog ili ga odmah stavljati na punjenje.

Također potrebno je izbjegavati koristi touch i bilo kakve druge tipke na uređaju. Treskanje mobitela u cilju izbacivanja vode također nije preporučljivo, kao ni puhanje u otvore čime bi voda zahvatila i dijelove gdje do tada nije stigla.

I još jednom na napomenemo nipošto sušiti mobitel s nekim izvorom toplote jer možete napraviti kontra efekt.

Šta učiniti kada se mobitel osušio

Nakon što ste ostavili mobitel da se osuši i/ili izvadili iz posude s rižom nakon dan-dva sada je potrebno provjeriti funkcionalnost samog uređaja.

Prvo što trebate uraditi jeste pokušati uključiti uređaj, ukoliko ne reaguje spojite ga na punjač, jer je vjerovatno došlo do pražnjenja baterije.

U suprotnom ako se uključi, treba provjeriti da je sve kao i prije. Provjerite da li je display ispravan kao i kamera. Najbolja provjera displaya je pokretanje neke igrice u kojoj ćete najbolje provjeriti sve dijelove svog displaya.

Također pokušajte pozvati nekoga da biste provjeriti ispravnost mikrofona, a možete i pustiti neku muziku i cilju provjere zvučnika. Isto tako provjerite tipke koje se nalaze sa strane.

Provjerite i Wi-Fi kao i mobilni internet kao i Bluetooth kako bi 100% bili sigurni da sve ispravno funkcioniše.

Treba napomenuti da ukoliko se na prvu ne čini da je došlo do većih oštećenja uzrokovanih vodom, postoji mogućnost da se problemi jave nekoliko dana poslije.

Iskreno se nadamo da voda nije napravila veću štetu Vašem uređaju i da ste naučili šta učiniti kada mobitel upadne u vodu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Supported by TNT Grupacijaspot_img

ne propusti