back to top

7 razloga zašto se baterija telefona brzo prazni

Ispraznite bateriju na mobilnom telefonu je više nego frustrirajuće, posebno kada ste van kuće i potreban vam je mobilni telefon za poziv, poruku ili nešto drugo.

Štaviše, verovatno se ponekad čini da jeste punite telefon satima a zatim i on prazan vrlo brzo. Pitanje koje se tada vjerovatno postavljate je – “zašto se baterija telefona brzo prazni?”

Ono što možda ne znate je da neke stvari mogu “pojesti” vašu bateriju, a da toga niste ni svjesni. Ali ako preuzmete kontrolu nad njima, vaša baterija može trajati mnogo duže.

Naravno, uz uslov da baterija nije”potrošeno“, odnosno njoj kapacitet nije primetno pao. Tada ga možete samo zamijeniti.

U nastavku teksta donosimo sedam najčešćih uzroka brzo pražnjenja baterije telefon.

zašto se baterija telefona brzo prazni
Zašto se baterija telefona brzo prazni?

Visoka svjetlina ekrana

Počećemo s jednim od očiglednih uzroka brzog pražnjenja baterije na vašem telefonu: osvetljenost ekrana (engl. osvetljenost).

Možda izgleda prikladno imati maksimum osvetljenost ekran, posebno kada ste vani, ali to ima veliki utjecaj na bateriju.

Štaviše, držite telefon na maksimalnoj svjetlini dok koristite “svjetlo moda” dodatno troši bateriju. Stoga, gdje je moguće, smanjite svjetlinu ekrana na minimum kako biste uštedjeli taj dodatni dio baterije.

Također možete podesiti postavke svjetline vašeg telefona tako prilagoditi vanjski svjetlo. Ovo će omogućiti da ekran potamni u okruženjima sa slabim osvetljenjem i posvetli u okruženjima gde imate puno svetla.

Da biste to učinili, prvo ćete morati otići na postavke telefona, a zatim u odjeljak “Display” ili “Display & Brightness” (u zavisnosti od toga da li koristite Android ili iOS telefon).

Ovdje ćete moći podesiti svjetlinu vašeg telefona, što hoće dugotrajno spasiti dovoljno baterije.

Ali zatamnjeni ekran nije uvijek prikladan, posebno ako imate oštećen vid. Dakle, šta drugo možete učiniti umjesto da smanjite svjetlinu ekrana?

Jedna od alternativa je prebacivanje ekrana često korištenih aplikacija na “mračno moda” ili „tamni način rada”. Isto možete učiniti na svom telefonu, odnosno u okviru operativnog sistema koji koristite. Iznenadili biste se koliko ovo može uštedjeti baterije bez ugrožavanja svjetline.

Pozadinske aplikacije

Pozadina aplikacije oni u suštini rade čak i kada ih ne koristite direktno. Primjeri uključuju VPN, antivirus aplikacije, aplikacije za zdravlje, kalendar… Ove aplikacije nadziru ili kontroliraju određene aspekte vašeg telefona bez vaše intervencije, što, iako zgodno, značajno troši vašu bateriju.

Štaviše, vjerovatno vam ne treba puno aplikacija koje rade u pozadini. Pitanje je kako možeš onemogućiti pozadini aplikacije?

Idite na postavke telefona i kliknite na Djevica Car (Android) ili Baterija (iPhone). Tada biste trebali vidjeti opciju optimizacija baterije koji će, ako se aktivira, zatvoriti sve nepotrebne pozadinske aplikacije.

Ovo bi vam moglo uštedjeti dobar dio baterije, pa je vrijedno razmisliti. S obzirom da ćete time nešto izgubiti.

zašto se baterija telefona brzo prazni

Slika u slici

Ako koristite YouTube Premium, Twitch ili sličnu aplikaciju na vašem telefonu, možda ste koristili “slika u slici” (engl. Slika u slici). Ovo uključuje gledanje bilo kojeg videozapisa ili prijenosa u malom okviru za gledanje na ekranu dok koristite druge aplikacije.

Iako je ovo praktično, simultano koristeći više aplikacija može vrlo brzo isprazniti bateriju vašeg telefona.

Da onemogućite način rada slika u slici na odabranim aplikacijama, idite na postavke telefona i idite na odjeljak “Prijave“uključeno Android ili “Općenito > Slika u slici“uključeno iPhone.

Zatim kliknite na odabranu aplikaciju sa ponuđene liste. Sada možete vidjeti dozvole i opće postavke dotične aplikacije.

Ovdje ćete moći odabrati opciju „Slika u slici“ (ako je primjenjivo na aplikaciju) i aktivirati ili deaktivirati je pomoću prekidača.

zašto se baterija telefona brzo prazni
Zašto se baterija telefona brzo prazni?

Povezani ste 24/7

Vjerovatno ima smisla držati svoj mobilni telefon povezanim Wi-Fi ili imaju uključen “prijenos podataka” (Internet) cijeli dan. Ali to može značajno da isprazni bateriju vašeg telefona jer stalno dobijate obavještenja, pozadini ažuriranja i mnogo više kada vam ne trebaju.

Dok spavate je odlično vrijeme da isključite Wi-Fi, ako vaš mobilni telefon nije na punjaču i treba vam što više baterije sljedećeg dana.

Naravno, možete jednostavno prebaciti telefon na “Avion moda” (“režim u avionu”) koji će to učiniti umjesto vas.

Šta onda gubiš je mogućnost prihodi poruka, poziva i sva navedena obavještenja. Dakle, nema “pravog odgovora” na ovu situaciju. Ali činjenica je da mobilni telefon troši mnogo baterije kada je stalno povezan na Wi-Fi ili internet.

Ako želite da uštedite bateriju, povremeno ih isključite. Pogotovo ako putujete autobusom ili vozom i prolazite kroz područje gdje ionako nema dobrog signala.

Stara baterija

Ponekad na vijek trajanja baterije vašeg telefona ne utiču aplikacije ili postavke telefon, već sam baterija.

Kao i sa svime, telefoni stare, a kako mjeseci i godine prolaze, vaša baterija više neće biti tako dobra kao što je bila. Nakon otprilike godinu ili dvije (u zavisnosti od modela telefona), vaša baterija više neće moći dostići svoj limit original maksimum kapacitetšto može dovesti do brzog pražnjenja baterije.

Ponekad će vas telefon obavijestiti kada otkrije pad kvaliteta baterije, ali ponekad neće. Najčešći znak slabe baterije bez ikakvog obavještenja je općenito kraći vijek trajanja baterije. Dakle, šta se može učiniti povodom toga?

zašto se baterija telefona brzo prazni

Prva i najočitija opcija je zamjena baterije. Ovo je obično daleko jeftinije od potpune zamjene pametnog telefona i može brzo i lako riješiti problem brzog pražnjenja baterije.

Cijene baterija će varirati ovisno o konkretnom telefonu koji imate, kao i cijena same usluge zamjene baterije.

Druga opcija je, naravno, zamjena telefona, odnosno kupovinu novog. Možda ste u trenutku kada nije samo baterija izgubila kapacitet, već je cijeli telefon postao “zastario” i počeo da bude spor. Onda je kupovina novog telefona vjerovatno “pametnija” opcija.

“Praćenje lokacije” omogućeno

Postoji veliki broj aplikacija koje mogu pratiti vašu lokaciju. Google Mape, Tinder, Facebook itd.

Postoje tri opcije koje zapravo imate, pitanje je koja vam je najprihvatljivija. Prije nego što pređemo na opcije, moramo reći da aplikacije koje stalno prate vašu lokaciju troše dobar dio vaše baterije. Osim što je loše za bateriju, loše je i za vašu privatnost.

Ono što možete učiniti je sljedeće:

  • Potpuno ugasitilokacija usluga” i ne dozvolite aplikacijama da prate vašu lokaciju
  • Ostavite sve po starom, i dopustiti aplikacije to koristiti tvoj lokacija
  • Pregledajte sve svoje aplikacije, odnosno sve aplikacije kojima ste dali dozvolu da prate vašu lokaciju. Preporučujemo da dobar dio njih prebacite na posao gdje lokacija mogu pratiti samo dok su aplikacije aktivne.
zašto se baterija telefona brzo prazni

Treća opcija je zapravo najbolja jer ako koristite Google Mape, dajete Googleu dopuštenje da prati vašu lokaciju dok je aplikacija aktivna.

Kada ga isključite, nema potrebe da se vaša lokacija prati. Ista je stvar s Tinderom i Facebookom i svim ostalim aplikacijama koje zahtijevaju vašu lokaciju.

Veliki broj obavještenja

Kada instalirate novu aplikaciju na svoj telefon, velike su šanse da će vam se aplikacija srušiti prvi put kada je pokrenete zamoliti da joj daš dozvolu za tebe šalje obavještenja. Takođe, postoji velika šansa da ćete to odobriti.

Ali ne morate nužno primati obavještenja od svake aplikacije koju imate, jer to može imati štetan učinak na trajanje baterije vašeg telefona.

Znači možeš deaktivirati obavještenja/obavještenja za određene aplikacije za smanjenje potrošnje baterije.

Da biste to učinili, idite na postavke telefona i otvorite odjeljak “Obavještenja” ili “Obavještenja“. Ovdje ćete moći vidjeti postavke obavještenja za sve aplikacije instalirane na vašem telefonu.

Tamo možete promijeniti postavke obavještenja bilo koje aplikacije. Možete ih isključiti ili uključiti, ovisno o vašim željama i potrebama.

pcchip.hr

Preporuka

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti