back to top

Kako pretvoriti PDF u WORD (.pdf u .doc ili docx)

PDF je vrlo popularan format dokumenta i gotovo da nema korisnika interneta koji se s njim ne susreće u svakodnevnom radu. Posebno je popularan u poslovnom svijetu. U njega se mogu staviti važni dokumenti, slike, projekti, nacrti itd. Dobar je za mnoge stvari osim uređivanja, ako želite nešto promijeniti u dokumentu, nećete uspjeti. Ne u svom izvornom obliku ili bez specijalizovanog softvera. Kako na najlakši mogući način pretvoriti PDF u Word i tako kreirati dokument u kojem možete mijenjati sadržaj?

Šta je PDF dokument?

Bez obzira koliko dugo koristite Internet, vjerovatno ste se nekoliko puta susreli sa formatom PDF dokumenta (Portable Document Format). Ovaj format se koristi od 1993. godine, a kreirala ga je poznata kompanija Adobe Systems. Za pregled dokumenata u PDF formatu potrebno je Adobe Acrobat Reader koji se lako i potpuno besplatno preuzima na internetu.

PDF dokumenti se često koriste prilikom distribucije dokumenata na način da ih sve strane mogu vidjeti u isto vrijeme. Budući da su dizajnirani na ovaj način, može biti prilično teško uređivati ​​ih. PDF format se smatra univerzalnim, a ponajviše iz razloga što se ova vrsta dokumenta može lako i jednostavno prenijeti sa jednog uređaja na drugi, i što je najvažnije, što prijenos ne uzrokuje nikakve promjene kada je u pitanju originalni izgled i sadržaj. Zbog specifičnosti formata, PDF dokumenti se koriste u poslovnoj komunikaciji, gdje je omogućena funkcija elektronskog potpisa dokumenta. O tome kako potpisati pdf dokument smo pričali u ranijim tekstovima.

Kako pretvoriti PDF u WORD koristeći Acrobat

Ako želite pretvoriti svoj PDF u Word dokument kako biste lakše mijenjali tekst, morate imati punu verziju programa Acrobat DC ili Acrobat Reader DC.

Adobe Acrobat DC i Acrobat Reader DC nude jednostavan način za pretvaranje PDF datoteka u Word dokumente. Ali loša vijest je da nije besplatno.

Ako imate ili odlučite kupiti punu verziju ovih programa jer je korištenje Acrobat-a najpouzdaniji način za pretvaranje PDF-ova u Word dokumente, evo kratkog vodiča.

Prvo otvorite PDF u Acrobatu. U glavnom meniju kliknite na Filet i onda dalje “Sačuvaj kao drugo”, zatim odaberite “Word dokument” ili “Word 97-2003 dokument” nakon čega se PDF konvertuje u željeni format.

Evo kratkog video tutorijala koji će vam pomoći da lakše prođete kroz ovu proceduru:

Pretvorite PDF u Word dokument pomoću Google dokumenata

Ako imate Gmail adresu (nalog), otvorit će vam se novi svijet usluga (aplikacija) za koje niste ni sanjali da postoje, a koje Google pruža potpuno besplatno. Uz malo truda, mogu vam biti više nego korisni u svakodnevnom radu. Jedna takva aplikacija je skrivena u Google dokumentima, oni pružaju još jedan siguran i pouzdan način za pretvaranje PDF-a u Word. To je proces u dva koraka u kojem prvo učitavate datoteku na Google Drive, a zatim ga vrlo jednostavno pretvoriti u Word dokument. Vrlo je vjerovatno da ćete izgubiti nešto formatiranja tokom ovog procesa, ali rezultat će sigurno biti vrlo ispravan.

Otvori ga google drive, a zatim pritisnite dugme “Novo”. Kliknite na “File upload”, a zatim pronađite željeni dokument na svom računaru. Kada kliknete na “Otvori”, dokument koji ste odabrali bit će učitan na Google Drive. Nakon toga jednostavno otvorite dokument koristeći opciju Google Docs (desni klik na datoteku – Otvori sa – Google dokumentima). U sljedećem koraku, kada se dokument otvori u aplikaciji Google Docs, ostaje preuzeti dokument u .docx formatu (Datoteka – Preuzmi – Word dokument (.docx)).

Evo kratkog video tutorijala koji će vam pomoći da lakše prođete kroz ovu proceduru:

https://www.youtube.com/watch?v=x9rbNk40Z-Q

Pretvorite online PDF u Word

Želeći da odgovore na potražnju i da olakšaju proces pretvaranja datoteka iz jedne u drugu, mnoge web stranice su osmislile svoja aplikativna rješenja koja posao mogu obaviti gotovo savršeno, barem kada su u pitanju PDF dokumenti koji više nemaju složeno formatiranje.

Dovoljno je ukucati frazu u Google pretragu “pdf u word” i dobićete desetine sajtova na kojima možete potpuno besplatno konvertovati PDF dokumente u Word. Proces konverzije se svodi na učitavanje datoteke (Odabrati datoteku ili Upload file), a nakon toga samo trebate odabrati u koju vrstu formata želite konvertirati. Obrasci su izuzetno jednostavni i brzi. Kada je konverzija završena dobijate opciju da Preuzmite konvertovani fajlkojim nakon preuzimanja možete manipulirati po želji i potrebi.

Evo nekoliko lokacija po našem izboru:

Svaki od ovih online PDF pretvarača može sasvim solidno obaviti posao za koji je namenjen. Nadamo se da smo vam pomogli. Ako također znate dobar način za pretvaranje PDF datoteka u WORD, slobodno ga podijelite s nama.

kakolako.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti