back to top

Razlika između Android 11 i Android 12 operativnog sustava

Saznajte koja je razlika između Android 11 i Android 12 operativnog sustava

Koje su osnovne razlike između Android 11 i Android 12 operativnog sustava? Koliko se točno stvari promijenilo između operativnih sustava Android 11 i Android 12? Ući ćemo u sve detalje i saznati koja je verzija bolja.

Na prvi pogled, Android 12 je prilagodljiviji i personaliziraniji za vas te ima veći fokus na performanse i privatnost od Androida 11. Ako ste upoznati s Appleovim alatima za personalizaciju u najnovijim verzijama iOS-a, čini se da je to ono što je Google pokušava postići u izdanju Androida 12.

Redizajnirano korisničko sučelje, koje Google naziva Material You, jedna je od najlakše prepoznatljivih promjena, ali puno toga se događa i ispod površine. Poboljšani su vijek trajanja baterije, privatnost i sigurnost te druge značajke performansi. Sada, idemo u detalje!

android 11 i android 12
Razlike između Android 11 i Android 12 operativnog sustava

Sjajno novo korisničko sučelje: Material You

Material You je ažuriranje za kojim korisnici Androida žude godinama. S ovim osvježavanjem korisničkog sučelja konačno možete prilagoditi widgete i promijeniti odabrane ikone aplikacija da izgledaju onako kako želite i da vaš telefon bude sličniji vama.

Možete čak postaviti jedinstvenu paletu boja za svoj telefon koju ćete vidjeti posvuda. Ako promijenite pozadinu, od vas će se tražiti da vidite želite li promijeniti i svoju paletu boja.

Ovo će promijeniti boju vaših ikona obavijesti, svjetlinu, gumbe telefona i određena mjesta u postavkama vašeg telefona.

Tu je i novi widget za chat koji možete dodati na početni zaslon. Ovaj widget omogućuje vam da osobe koje su vam najbliže budu na čelu vašeg početnog zaslona. Prikazat će poruke, propuštene pozive, rođendane i više za te određene osobe.

Google je dodao i neke izvrsne značajke pristupačnosti! Za svakoga tko to treba, možete povećati bilo koji dio zaslona bez gubitka konteksta na ostatku sadržaja zaslona.

Također možete dodatno potamniti zaslon, koristiti podebljani tekst kako bi stvari bile jasnije, pa čak i postaviti sve boje na uređaju u sive tonove.

Android 11 ili Android 12: Sigurnost i privatnost

Google stavlja veliki naglasak na privatnost korisnika unutar Android OS-a. Dok su Android 11 i prethodne verzije bile sigurne, Android 12 podiže privatnost još više sa značajkama koje je lako razumjeti i koristiti.

Jedna od najznačajnijih promjena privatnosti je indikator koji se pojavljuje kada se vaša kamera ili mikrofon koriste. Ova potencijalna invazija na privatnost bila je velika briga za mnoge, a neki ljudi čak su stavili malo ljepljive trake preko kamere za svaki slučaj.

Ali s ovim indikatorom statusne trake nikada se nećete morati pitati sluša li vas netko ili gleda bez vašeg pristanka.

S Androidom 11 možete odabrati hoćete li aplikaciji dati dopuštenje za lokaciju. To su ti bile jedine mogućnosti. Međutim, s Androidom 12 možete odlučiti želite li aplikaciji dati svoju točnu ili približnu lokaciju. Dok će neke aplikacije, poput Google karata, zahtijevati točnu lokaciju, većina drugih aplikacija savršeno dobro funkcionira s približnom lokacijom.

Google je također olakšao korisnicima da vide kada se dopuštenja koriste tijekom vremena. Možete provjeriti svoju nadzornu ploču privatnosti kako biste vidjeli koliko često aplikacije koriste vašu lokaciju, mikrofon ili kameru u razdoblju od 24 sata.

Konačno, Android 12 uvodi sigurno mobilno okruženje pod nazivom Private Compute Core. Svi vaši osobni podaci koje obrađuje Private Compute Core zahtijevaju vaše izričito dopuštenje prije nego što se mogu podijeliti s Googleom ili bilo kojom drugom aplikacijom ili uslugom.

android 11 i android 12
Razlika između Android 11 i Android 12 operativnog sustava

Android 11 protiv 12: trajanje baterije

Zbog male promjene u načinu na koji Android 12 upravlja osnovnim uslugama sustava, CPU će biti manje zahtjevan i rezultirat će duljim trajanjem baterije vašeg pametnog telefona.

Osobito kod mobilnih igara, imate mogućnost biranja između načina igre koji se temelji na performansama ili onog koji daje prednost trajanju baterije.

Ako odaberete performanse, imat ćete bogatije iskustvo igranja u zamjenu za brže pražnjenje baterije; ili, možete izabrati prednost trajanju baterije i igra neće izgledati niti se osjećati tako dobro.

Android 11 protiv 12: Performanse

Sve u vezi s Androidom 12 mnogo je lakše za korištenje. Sa svojim ažuriranim korisničkim sučeljem, Android je još ugodniji za korištenje, a nikad nije bilo jednostavnije prebaciti se s alternativnog OS-a na Android 12.

Google kaže da sve svoje bitne podatke možete prenijeti s bilo kojeg telefona (čak i iPhonea) putem kabela ili dijeljene Wi-Fi Fi veze.

android 11 i android 12
Razlika između Android 11 i Android 12 operativnog sustava

Također ćete primijetiti da su vaše geste fluidnije nakon nadogradnje na Android 12. I, osim materijala koji mijenjate, vidjet ćete traku s obavijestima koju je lakše čitati na prvi pogled i vidjeti što ste otvorili u pozadini.

Također možete odgoditi trivijalne obavijesti i omogućiti značajku prilagodljivih obavijesti, koja omogućuje Androidu da preuredi vaše obavijesti na temelju vaših preferencija.

Ako vam se ne sviđa prilagođeno rangiranje obavijesti koje Android stvara, možete ga poništiti u bilo kojem trenutku.

Slika u slici je prekrasna značajka, posebno za one od nas koji vole raditi više zadataka istovremeno. Iako podrška za sliku u slici postoji već dugo u popularnim aplikacijama poput Netflixa i YouTubea, nije uvijek radila besprijekorno.

S Androidom 12, prijelazi slike u slici su glatkiji kada minimizirate ili maksimizirate videozapise, a možete koristiti određene geste poput dvostrukog dodirivanja, povlačenja ili štipanja da biste kontrolirali kako izgleda video slika u slici.

nodejs.rs

Preporuka

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti