back to top

Skrivene funkcije Windows 11 za one koji žele znati više!

Iako su mnoge funkcije Windows 11 vrlo popularne, one nisu uvijek najkorisnije za napredne korisnike. Od prečica na tastaturi do skrivenih menija, postoji niz skrivenih funkcija Windows 11 koje općenito čine korištenje Windowsa lakšim i produktivnijim. Ako ste istinski iskusni korisnik, možda ćete prepoznati neke od njih iz Windows 10.

tajni start meni

Tajni Start meni

Windows 11 Start meni je dovoljno lep, ali sve zabavne funkcije se nalaze u tajnom meniju Start. Iako je postojao u Windowsu 10, mnogi ga korisnici još uvijek nisu otkrili.

Meni uključuje neke nevjerovatno korisne prečice, kao što su Run, Windows Terminal, Disk Management, Power Options, Event Viewer, Task Manager i još mnogo toga. Ovom meniju možete pristupiti desnim klikom na ikonu Start menija. Pojavit će se umjesto vašeg normalnog Start menija.

windows 11 poboljšane mogućnosti obavljanja više zadataka

Poboljšane “multitasking” mogućnosti

Među skrivenim karakteristikama Windows 11, multitasking je pravi dragulj. Neke postavke su isključene prema zadanim postavkama, ali multitasking vam daje razne načine za brzi pristup prozorima, usidrenje prozora, upravljanje više desktopa i minimiziranje svega osim aktivnog prozora. Ovo posljednje je vrlo korisno ako imate tendenciju da imate mnogo otvorenih prozora dok radite.

 • Pristupite svim postavkama multitaskinga tako što ćete otići na “Start -> Settings -> System -> Multitasking. Alternativno, jednostavno potražite “Multitasking” koristeći funkciju Windows Search.
 • Odavde možete prilagoditi Snap prozore. Ova funkcija vam omogućava da odaberete kako će prozori reagirati na izglede. Dok ih je Windows 10 imao, bili su mnogo ograničeniji. Sada možete samo da zadržite pokazivač iznad dugmeta za zumiranje prozora da vidite dostupne rasporede snimaka. Ovo vam omogućava da organizujete radnu površinu na način koji je za vas najproduktivniji.
 • Također možete odabrati kako upravljati više desktopa, kao što je ono što prikazuje traka zadataka i kako Alt + Tab reagira. Ako koristite Microsoft Edge, koji je iznenađujuće bolji nego što je bio kada je prvi put objavljen, sada možete koristiti Alt + Tab za navigaciju svojih pet najnovijih kartica s otvorenim aplikacijama. Ovo će vam omogućiti da prelazite s jedne kartice na drugu mnogo brže.
 • Konačno, minimizirajte sve prozore tako što ćete kliknuti na vrh prozora koji želite da ostanete otvorenim i lagano ga “protresite” mišem. Ostali otvoreni prozori se odmah minimiziraju.

 

Prečice na tastaturi na traci sa alatkama

Prečice na traci zadataka ubrzavaju pristup najčešće korištenim aplikacijama i datotekama. Ali šta ako možete koristiti samo brzu prečicu na tastaturi da otvorite prečicu na traci zadataka? Sve što treba da uradite je da zapamtite redosled svojih prečica. Pritisnite tipku Win plus odgovarajući broj prečica na traci zadataka.

yoga 9i

Podešavanje jačine zvuka za pojedinačne aplikacije

Ako mrzite web stranice koje nasumično puštaju glasne oglase ili muziku, svidjet će vam se ova skrivena funkcija Windows 11. Umjesto da samo brzo utišate sav zvuk, prilagodite zvuk na nivou aplikacije. Mikser jačine zvuka vam omogućava da promenite nivo zvuka za pojedinačne aplikacije bez promene ukupne jačine sistema. Dakle, ako želite da Spotify bude glasan, ali da Chrome bude tih, nema problema.

 • Idite na “Start -> Postavke -> Sistem -> Zvukovi.” Odaberite “Volume Mixer”.
 • Postoji jedan trik za korištenje miksera za jačinu zvuka. Kada promijenite jačinu zvuka u aplikaciji, ona mora biti otvorena sa aktivnim zvukom. Na primjer, možete otvoriti YouTube video u svom pretraživaču da ga prikažete. Međutim, vaše postavke zvuka ostaju na mjestu nakon što ih postavite.

 

Brze opcije za snimanje fotografija sa ekrana ili “screenshotova”

U stvari, ovo je funkcionisalo jednako dobro u Windowsu 10, ali iako mnogi korisnici znaju za Win + PrtScr ili Print Screen taster, neki nikada nisu isprobali alatku za izrezivanje”. Ovo vam omogućava da snimite samo željeni dio ekrana.

Otvorite alat za izrezivanje kao i bilo koju drugu aplikaciju preko Start menija ili pretrage. Alternativno, samo pritisnite Win + Shift + S za početak, a zatim samo nacrtajte oblik koji želite snimiti.

windows 11 neaktivno pregledanje

Neaktivno pregledavanje

Možda to nije funkcija koju često koristite, ali pomicanje u stanju mirovanja dobro funkcionira ako trebate skrolovati kroz neaktivan prozor. Ako imate više otvorenih prozora na radnoj površini, ne morate uvijek da stavljate drugi prozor u prvi plan samo da biste ga pomicali. Da biste koristili pomicanje u mirovanju, morat ćete imati oba prozora otvorena u isto vrijeme. Jednostavno zadržite pokazivač iznad neaktivnog prozora i skrolujte pomoću točkića miša.

Ovo dobro funkcionira za brza poređenja između stranica ili za traženje informacija bez prebacivanja aktivnih prozora naprijed-nazad.

Funkcija bi trebala raditi bez potrebe za mijenjanjem postavki, ali ako ne, slijedite ove korake:

 • Idite na “Start -> Postavke -> Bluetooth i uređaji -> Miš.”
 • Uključite “Skrolovanje neaktivnih prozora kada pređem mišem preko njih.”

 

Better Clipboard

Novi i poboljšani međuspremnik je jedna od najboljih skrivenih karakteristika Windowsa 11. To više nije samo mjesto za pohranjivanje više kopiranih stavki. Iako je to dovoljno korisno, sada sadrži emotikone, klasične ASCII emotikone, simbole i GIF-ove. Ako morate koristiti mnogo simbola, kao što su “©”, “℉” ili “é”, uštedjet ćete mnogo vremena korištenjem međuspremnika umjesto pokušaja da zapamtite pravi kod da biste ga upisali.

Pritisnite Win + V da otvorite i uključite funkciju međuspremnika. Sve vaše nedavno korišćene stavke se čuvaju u svakom odeljku međumemorije iu polju favorita međumemorije.

lenovo-legion-5-pro_gen_7

Smanjenje potrošnje računarskih resursa u pozadini

Ako koristite desktop računar, možda nećete biti previše zabrinuti zbog pozadinskih aplikacija koje su gladne energije. Međutim, oni i dalje zauzimaju druge vrijedne resurse, što može usporiti performanse. Windows 11 vam omogućava da jednostavno prilagodite koje aplikacije mogu raditi u pozadini, čime se oslobađaju dodatni resursi procesora, radna memorija, što će dovesti do dužeg trajanja baterije. Postoje dva načina upravljanja aplikacijama u pozadini.

 • Prvo idite na “Start -> Postavke -> Sistem -> Napajanje i baterija.” Odaberite “Battery Saver” pod Battery. Podrazumevano se uključuje kada baterija dostigne 20%. Ako se ne napajate baterijom, ne možete ovo uključiti. Međutim, možete promijeniti postotak koristeći opciju “Automatski uključi uštedu baterije”.
 • Sljedeća opcija je upravljanje pojedinačnim aplikacijama. To možete učiniti iz “Potrošnja baterije” – ali samo ako su aplikacije radile na bateriju u posljednjih sedam dana.
 • Alternativa je da odete na “Postavke -> Aplikacije -> Aplikacije i funkcije.”
 • Kliknite na ikonu postavki pored aplikacije (tri tačke) i odaberite “Napredne opcije”. Ovo neće biti dostupno za svaku aplikaciju, kao što su sistemske aplikacije.
 • Pomaknite se prema dolje do “Dozvole za pozadinske aplikacije”.
 • Odaberite “Nikad” da spriječite da aplikacija radi u pozadini ili “Power Optimized” da radi samo kada imate dovoljno baterije. (Ovo se zasniva na procentu koji odaberete u postavkama uštede baterije.)

windows 11 novi upravitelj zadataka

Čišćenje starih aplikacija

Mobilni uređaji vam daju preporuke šta da izbrišete da biste oslobodili prostor za pohranu. Sada, Windows 11 radi istu stvar. Ako ste skloni preuzimanju puno aplikacija, Windows će predložiti aplikacije za brisanje na osnovu vaše historije korištenja. Možete koristiti opciju Storage Sense za automatsko brisanje privremenih datoteka, ali ćete dobiti prijedloge za brisanje datoteka iz opcije Preporuka za čišćenje ili iz prijedloga za čišćenje.

 • Idite na “Start -> Settings -> System -> Storage.” Vidjet ćete raščlanjenu upotrebu vaše pohrane, uključujući dokumente, aplikacije i funkcije, desktop i privremene datoteke.
 • Kliknite na “Prikaži više kategorija” da vidite detaljniju analizu.
 • Odaberite “Preporuke za čišćenje” da vidite preporučene datoteke i aplikacije za brisanje.

Kliknite na bilo koju kategoriju da vidite predložene stavke za uklanjanje.

skrivene funkcije windows 11 za one koji žele znati više!

Focus Assist ili Focus Assistant

Ono što zaista može iritirati su zvukovi obavijesti, dok se pokušavate fokusirati na ono što radite. Jedan od sjajnih načina na koji uvijek možete biti maksimalno fokusirani je ako utišate obavijesti na određeno vrijeme uz pomoć funkcije Focus Assist. Korisnici Windowsa 10 možda ovo pamte kao Quiet Times.

 • Windows 11 sada ima ovo kao dio vaših postavki sata. Kliknite desnim tasterom miša na sat na traci sa obaveštenjima i izaberite „Postavke obaveštenja“.
 • Proširite “Focus Assist” da vidite dostupne opcije za utišavanje obavještenja. Odaberite samo obavještenja od najvažnijih kontakata ili aplikacija, primajte samo alarme ili postavite određene vremenske periode. Također možete prilagoditi Focus Assist za određene aktivnosti, kao što je kada je aplikacija otvorena na cijelom ekranu ili kada igrate igru.

 

Šta se dešava sa obavještenjima kada je Focus Assist uključen?

Sva vaša obavještenja su još uvijek tamo. Jednostavno vas neće ometati zvuci ili iskačući prozori. Otvorite prozor za obavještenje da vidite sve što ste propustili. Možete čak i potvrditi okvir “Prikaži sažetak onoga što sam propustio kada je Focus Assist bio uključen” u postavkama Focus Assist da vidite sve što ste propustili.

 

Zašto međuspremnik ili međuspremnik ne snimaju stvari?

Bafer nije uključen po defaultu. Iako još uvijek možete kopirati i zalijepiti pojedinačne stavke, ništa se ne pohranjuje (osim nedavno korištenih emojija, simbola i GIF-ova unutar međuspremnika) za kasniju upotrebu osim ako ne uključite tu funkciju. Pritisnite Win + V i vidjet ćete dugme koje kaže “Uključi” ako međuspremnik nije već uključen. Kada je uključen, ponovo pritisnite Win + V da brzo pristupite svojoj historiji i odaberete koju stavku želite zalijepiti.

Piše: DM

Post Skrivene funkcije Windows 11 za one koji žele znati više! prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti