Spašavanje podataka s hard diska

Spašavanje podataka s hard diska zna biti patnja, posebno za obične koristnike računara.

Kad malo bolje razmislimo o načinu na koji koristimo naša računala, zapravo je vrlo lako vidjeti da se greške mogu desiti bilo gdje.

Osim što je jako bitno da su naše datoteke dobro organizirane, da su spremljene na adekvatnim mjestima i da uvijek imamo neku sigurnosnu kopiju, također je bitno da se upoznamo s potencijalnim metodama spašavanja istih datoteka

Danas ćemo komentirati nekoliko bitnih stvari vezanih za spašavanje podataka iz računala, ali prvo vam želimo dati malo upozorenje.

Ako niste baš vješti s računalima i niste sigurni kako se ovo radi čak niti uz upute koje se mogu naći na internetu, vrijeme je da svoje računalo predate u ruke nekoga tko je ipak malo više spretan. 

Razlog jest taj što je u ovim situacijama dosta lako napraviti više štete nego koristi i na kraju dana možete izgubiti svoje datoteke u potpunosti.

spašavanje podataka s hard diska
Spašavanje podataka s hard diska

Kako izgleda pohrana

Dakle, sve što je pohranjeno na vašem računalu, pohranjeno je na vašim diskovima. I programska podrška, i naredbe za programe, i vaše datoteke koje sadrže glazbu, slike, videozapise… 

Sve je sortirano u jedan ili više diskova. Kada posjetite My Computer (Moje računalo), lako možete vidjeti te diskove pod nazivima C:/ ili D:/, a ponekad i G:/. Zbog toga će se svaka intervencija zapravo svoditi na spašavanje podataka iz diska.

Ako imate bržu verziju diska, onda ćete raditi spašavanje podataka iz SSD diska. Ako imate HDD disk, koji je ponešto sporiji, spašavat ćete iz njega.

Isto tako želimo napomenuti da vam možda neće biti intuitivno najjasnije o čemu se ovdje zaista radi – kad otvorite bilo koji od diskova (C:/, D:/ ili neki treći), vidjet ćete da postoji puno foldera i datoteka koje vjerojatno ne razumijete. 

Zbog toga je dobro da posao prepustite onima koji već dobro znaju u kojem se folderu (mapi) nalazi što.

spašavanje podataka
Spašavanje podataka s hard diska

Što se može desiti mojoj pohrani

Računala su ponekad nepredvidiva. Mnogo je faktora koji mogu biti problematični – bilo koja fizička komponenta, odnosno hardware, može pregorjeti. Problemi s fizičkim komponentama uvijek se manifestiraju i na sustavu jer nedostaje nešto u načinu izvedbe. 

Slično se može desiti i kad neka programska podrška, bilo da se radi o driverima, programima ili operacijskom sustavu, ima neku grešku u sebi.

Ako je greška dovoljno malena, problem neće biti toliko grozan da blokira funkcije kompjutera.

Ipak, ako je greška veća, a pogotovo ako je vezana za sistemske datoteke, dakle datoteke operacijskog sustava (Windows, MacOS, Linux, itd.), može se lako dogoditi da sretnete BSOD (Blue Screen of Death) pri paljenu svog računala. 

Tad ćete definitivno tu grešku morati rješavati profesionalno, a može pomoći spašavanje podataka.

Sve u svemu, vaša pohrana može nestati ili biti nedostupna ako se dese velike greške, a zbog toga je bitno kopirati ih na neko drugo mjesto koje će vam biti dostupno kasnije. 

Prije svega, bitno jest da imate i neki način na koji možete klonirati ili složiti svoje datoteke, a o tome ćemo pričati dalje.

Kloniranja diska

Prednosti kloniranja diska su mnoge, a kad kloniramo datoteke, to se može napraviti na nekoliko načina. Uvijek je dobro imati kopiju svojih datoteka, a često se prakticira i duplo kopiranje (icloud i fizičko kopiranje odjednom).

Tada, kako biste imali optimalnu sigurnost svojih datoteka, morate konstantno, na mjesečnoj razini, prekopirati sve svoje bitne fajlove.

S druge strane, postoje i aplikacije koje ova kloniranja rade automatizirano. Kako biste dobili dobre rezultate, morat ćete uložiti u neki program koji je zaista dobar ili ćete pak morati naći osobu koja će to profesionalno raditi za vas.

Neki od savjeta kloniranje diska

Držite sve relevantne stvari u jednom folderu. Možete imati folder čije je ime “baza” ili “kopiranje” ili nešto slično te u taj folder zapravo sortirati sve što koristite na dnevnoj bazi. 

Tako ćete najlakše kopirati datoteke na mjesečnoj razini i bit će vam lako to odrađivati repetitivno.

Nabavite software koji to radi za vas. Ako ste spremni uložiti novce, možete nabaviti fantastične programe koji ne samo da kloniraju, već miču i dupliće među vašim datotekama. 

To je posebno praktično za one koji imaju mnogo datoteka.Koristite i fizičko spremanje icloud. Ako već imate neku formu kopiranja nekoliko mjeseci, nakon barem 3 ili 4 možete ubaciti još jednu. 

Dakle, nije loše imati i cloud i fizičko spremanje – ovo će vas svakako spasiti u trenucima kad računalu nikako ne možete pristupiti fizički.

spašavanje podataka s hard diska
Spašavanje podataka s hard diska

Kome treba spašavanje podataka

Pitate li korisnike računala, pametnih telefona i sličnih uređaja što im je najvažnije kod njih, mnogi će vjerojatno na prvu reći da im je najvažnija ispravnost svih kompomenti, odnosno da ih mogu nesmetano koristiti. 

No, jednom kada dođe do nekog kvara uređaja, mnogi će tek onda shvatiti da su im podaci zapravo izuzetno važni i da si teško mogu priuštiti njihov gubitak.

No, jednom kada i dođe do gubitka podataka, a ako su vam oni stvarno bitni, vjerojatno ćete morati potražiti tvrtku koja se bavi spašavanjem podataka s raznih medija. Ima ih nekoliko, a dobro se raspitati prije i o njihovim referencama.

Spasite važne podatke s diska

Iako se podaci mogu spasiti s raznih medija, danas se najčešće traži spašavanje podataka s diska, bilo da je riječ o tvrdom ili čvrstom disku u računalu. 

To i nije ništa čudno s obzirom da danas na računalu mnogi ljudi svakodnevno rade, bilo na poslu ili kod kuće. Isto tako, najčešće spremaju podatke na tvrdi disk. 

Sve je to odlično dok sve ispravno radi. Ali jedno kada dođe do nekog kvara i podaci se izgube, svi budu u šoku. Spašavanje podataka s diska moguće je u dva slučaja:

  • Softverskom kvaru
  • Hardverskom kvaru

Naravno, softverski kvarovi su bolja opcija ako očekujete veći postotak povrata podataka. No, danas se čak i kod hardverskih kvarova može očekivati relativno uspješno vraćanje podataka.

Programi za oporavak podataka

Za spašavanje podataka s diska koji je pretrpio neki softverski kvar mogu se koristiti razni besplatni i komercijalni programi koji se mogu pronaći na internetu. 

Softverski kvarovi često podrazumijevaju slučajno brisanje nekih podataka, nemogućnost pokretanja sustava, pokvarene sektore na disku i slično. Iako mnogi programi obećavaju da ćete uz njihovu pomoć uspjeti sve sami odraditi, to često ipak nije tako.

Ako niste potpuno sigurni što radite, bolje je postupak spašavanja podataka prepustiti stručnjacima. Primjerice, tim iz slovenske tvrtke Kotar vam može u tome pomoći pa im se javite po potrebi.

Hardverski kvarova hard diska

Tvrdi disk često može pretrpjeti i razne hardverske kvarove zbog čega može postati potpuno neupotrebljiv i ujedno može doći do gubitka podataka. 

Zato se savjetuje da svakako povremeno odradite postupak kloniranja diska kako biste osigurali da možete sve jednostavno vratiti u prvobitno stanje u slučaju da dođe do neke havarije.

Hardverski kvarovi tvrdog diska mogu nastati zbog raznih vanjskih utjecaja, primjerice zbog prolivene tekućine, kratkog spoja, pada kućišta u kojem se nalazi disk i slično.

To može rezultirati potpuno uništenim tvrdim diskom, odnosno tako da ga računalo više uopće neće prepoznati. 

Tada se svakako morate obratiti specijaliziranim tvrtkama, poput lokalnog servisa računara, koji vam pomoću posebnih aparata mogu pokušati spasiti podatke. 

Dijagnostika medija prije spašavanja podataka

Jednog kada se obratite nekoj specijaliziranoj tvrtki za pomoć u povratu podataka, u većini slučajeva će cijeli postupak biti isti. Naime, tvrtka će prvo uzeti vaš tvrdi disk ili neki drugi medij i napraviti kompletnu dijagnostiku

Cilj dijagnostike je da se utvrdi o kakvom je kvaru riječ i da tvrtka da procjenu koliki postotak povrata podataka se može očekivati.

Naime, tvrtke će rijetko garantirati 100% spašavanje podataka, osim ako nije riječ o nekom vrlo malom kvaru i ako su sigurni da će to uspjeti napraviti. 

A kako uopće ne bi došlo do toga da morate tražiti njihove usluge, kloniranje diska je ono što biste svakako trebali raditi redovito.

hardverski kvarovi tvrdog diska
Spašavanje podataka

Kloniranje diska kao odlična preventivna metoda

Kao što je navedeno ranije, kloniranje diska je postupak pomoću kojeg ćete napraviti tzv. sliku diska koju ćete po potrebi onda moći iskoristiti i na nekom drugom disku. 

Ono što ona sadrži je sljedeće:

  • Sve namještene postavke u programima i operativnom sustavu
  • Operativni sustav i sve instalirane programe
  • Svi podaci na disku

Nakon što to napravite, svakako tu sliku pohranite na neko sigurno mjesto, npr. na neki vanjski tvrdi disk ili na neko spremište u oblaku. 

U slučaju da dođe do kvara vašeg diska, moći ćete jednostavno kupiti novi i na njega otpakirati tu sliku koju ste dobili kloniranjem diska. To će na novi disk prebaciti sve ono sa starog, zajedno sa svim namještenim postavkama, podacima i programima.

Kloniranje diska će vam tako uštedjeti vrijeme koje biste izgubili da morate ponovno sve instalirati, ali osim toga i ono najvažnije – sačuvat će vam dragocjene podatke.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti