back to top

Kako riješiti 4 najčešća kvara laptopa?

Ako vas zanima kako prepoznati i popraviti četiri najčešća kvara laptopa, ovo je tekst za vas.

Iako danas veliki dio svakodnevnih zadataka možemo obavljati uz pomoć pametnog telefona, laptop je i dalje neuporedivo superiorniji, a samim tim i važniji uređaj u našem svakodnevnom životu.

Kada nešto koristimo tako često, važno nam je da radi ispravno i da funkcionira bez i najmanje smetnje.

Čak i ako laptop radi normalno, ali sporo, ako treba dugo da se uključi, otvori program ili izvrši bilo koju drugu radnju – može se prilično frustrirajuće. U današnje vrijeme kada se učitavanje web stranice mjeri u milisekundama, neprihvatljivo je da laptop na bilo koji način bude spor ili da greši.

U nastavku teksta saznajte koji su najčešći kvarovi laptopa i kako neke od njih sami možete popraviti, a u kojim slučajevima vam je potreban servis laptopa.

najbolji laptopi  kako riješiti 4 najčešća kvara laptopa
Kako riješiti 4 najčešća kvara laptopa

Kako odabrati najbolji servis laptopa

Pitanje je i najčešćih kvarova laptopa pitanje proizvođača. Naime, laptopovi određenih proizvođača su podložniji specifičnim kvarovima za njihov brend.

Na primjer, kod Lenovo laptopa najčešći kvar je neispravna grafička kartica, dok je kod HP-a najčešći problem sa matičnom pločom.

Zbog ove povezanosti, najbolje je pronaći servis ili tehničara koji imaju određeni nivo specijalizacije za popravku laptopa odgovarajućeg proizvođača. Dakle, ako imate Dell laptop, pretražićete Dell servis laptopaa za Asus laptop, zatražite servis za Asus laptop itd.

#1 Laptop prestaje da radi ili se sam gasi

Ovo je definitivno jedan od najčešćih ozbiljnijih kvarova sa kojima se susreću korisnici laptopa. Kod jeftinijih modela se može očekivati ​​pomenuti scenario ali u drugoj upotrebi što se može spriječiti redovno čišćenje i održavanje.

prijavite se na iwriter ako želite redovnu zaradu
Laptop prestaje da radi ili se sam gasi je znak kvara laptopa

Kada laptop stane, a da ne daje znakove života, obično ga moramo isključiti “na dugme”, jer je to jedina radnja koju možemo preduzeti.

Ako se sam isključi, možemo ga pokušati ponovo uključiti i nadamo se da će ovaj put ostati uključen još malo. U svakom slučaju, sav naš rad na tome tada najčešće ostaje nesačuvan, a mi doživljavamo frustracije i ne možemo završiti započeti posao.

Problem najčešće nastaje zbog pregrijavanja. Ako je laptop vruć odozdo, a hladnjak radi jače ili uopće ne radi, to može biti uzrok začepljenost prašinom. Dio prašine možete ukloniti sami, ali za detaljno čišćenje i zamjenu termalne paste savjetujemo da angažujete servis ili majstora.

#2 Određena dugmad na tastaturi ne rade

Problem neispravnosti dugmadi na tastaturi javlja se i kod desktop računara i kod skoro svih uređaja sa dugmadima.

Kvar se najčešće ogleda u tome što određeni tasteri ili ne rade ili laptop prepoznaje njihovo pritiskanje kao pritiskanje drugog tastera.

To ćemo lako primijetiti ako stalno gledamo u ekran dok kucamo po tastaturiali ako ne obratimo pažnju da li je laptop ispravno reagovao na pritisak na određeni taster, može se desiti da propustimo grešku u radu.

Isto tako, najčešći uzrok ovog “kvara” je fizičke prirode, odnosno prašina i druge supstance prljava tastatura. Kada je u pitanju prašina, možete izvaditi određeni ključ, očistiti ga i njegovu utičnicu, a zatim ga vratiti. Ako se tastatura slučajno zaglavila sa sokom ili nečim sličnim, pokušajte je obrisati vlažnim maramicama.

Kada ove dvije tehnike ne riješe problem, a ključ i dalje ne radi kako treba, jedino rješenje je da se obratite servisu ili servisu laptopa i da ga poprave profesionalci.

#3 Laptop radi ali ekran ne prikazuje sliku

Najveći hendikep računara je kada ekran ne radi. Ako se laptop normalno uključuje, pokazuje vidljive “znakove života” i zvukovi koje emituje se ne razlikuju od uobičajenih i ništa se ne prikazuje na ekranu, to je najveći hendikep za jedan laptop.

Dakle, laptop radi, ali ne možemo ga koristiti – to je sjajno, zar ne? Šta možemo učiniti i u čemu je problem?

Možemo pokušati riješiti problem sada, sa nekoliko jednostavnih procedura. Laptop možemo isključiti i uključiti nekoliko puta ili pritisnuti i držati dugme za napajanje jednu minutu. Ako baterija nije integrirana, možemo je pokušati izvaditi i vratiti.

laptop radi ali ekran ne prikazuje sliku
Kako riješiti 4 najčešća kvara laptopa?

Ono što takođe može biti problem je hard disk, dodatni monitor ili tastatura, koji ako se poveže sa laptopom, može biti uzrok ove pojave.

Uklonite ih, a zatim pokušajte ponovo “oživjeti” svoj ekran na navedene načine.

Ako ništa od navedenog ne radi, najvjerovatnije je problem s memorijom, jer memorijski dijelovi nisu dobro povezani ili iz nekog razloga ne rade kako treba.

Problem s memorijom može uzrokovati čitavo more kvarova i preopterećenja laptop će raditi mnogo sporije. Stoga posebno obratite pažnju na pamćenje kako biste bili sigurni da provodite dobru preventivnu praksu.

#4 Laptop se pretvara mrtav

Laptop se “pravi da je mrtav”. Pritisnemo dugme za napajanje i ne reaguje niti pokazuje nikakvu reakciju. Svi podaci i fajlovi koji su nam važni su zarobljeni u njemu. Šta možemo učiniti?

Praktično, prosječan korisnik ne može ništa.

Ako je baterija napunjena i nema problema sa napajanjem ili punjačem, problem je vjerovatno u matičnoj ploči.

Za to je potrebna intervencija profesionalaca, a eventualno i zamjena matične ploče, ako želimo ponovo koristiti svoj laptop.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio od koristi i da vam je dao uvid u najčešće kvarove koji se javljaju na laptopima, te da ćete sada više pažnje posvetiti njegovom redovnom servisiranju i održavanju, kako biste spriječili kvarove, piše kakolako.info

PREPORUKA

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti